Press "Enter" to skip to content

Musliman koji je “prkosio” Srbima, optuživali ga da klanja prije utakmice: Srbiju čine i muslimani, niko mi nikada nije tražio da pjevam himnu “Bože pravde”, ako je to uslov, ja se neću vratiti!

Fotografiju sa vjenčanja na društvenim mrežama objavila je Ana Rajković, supruga golmana Srbije Predraga Rajkovića koja je mladencima među prvima čestitala.

Poslije tri godine provedene u Bešiktašu, Ljajić je prešao u Fatih Karagumruk, što faktički znači da ne mijenja ni mjesto stanovanja.Ljajić je potpisao ugovor na godinu i po dana, ali će važiti od narednog prijelaznog roka, tačnije, od 1. januara.
Nedavno se pričalo da bi 31-godišnji veznjak mogao da se vrati u Superligu Srbije. Ljajić je trenirao sa ekipom Novog Pazara, ali od potpisa ugovora na kraju nije bilo ništa.

Ljajić je fudbalsku karijeru započeo vrlo rano, kada je sa 14 godina krenuo u omladinsku školu beogradskog Partizana. Prvi ugovor je potpisao sa klubom Jošanica iz Novog Pazara, a 2005. godine je zaigrao u Partizanu preuzevši broj 22 koji je Saša Ilić nosio prije prelasaka u Galatasaraj.

U dresu „crno-belih“ prvi put je istrčao na teren 29. jula 2008. godine u sklopu kvalifikacija za Ligu šampiona. Uslijedio je meč u kome je takođe kao zamjena igrao u trećoj kvalifikacijskoj rundi. Prvi gol za Partizan postigao je 23. novembra 2008. godine u gradskom susretu protiv OFK Beograd. U oktobru iste godine engleski Machester United izrazio je želju da mladog Ljajića dovede u svoje redove. Nakon toga objavljeno je da će Ljajić i njegov klupski kolega Zoran Tošić potpisati ugovor s engleskim gigatnom, međutim Tošić je dobio ugovor, a mladi Novopazarac je ostao u Beogradu. Menadžer Partizana Goran Stevanović izjavio je da je ovaj rasplet događaja šokirao Ljajića, ali da se mladi vezista „vrlo dobro držao“.

Međutim, 13. januara 2010. godine italijanski Fudbalski klub Fiorentina objavio je da će da ponudi ugovor Ademu Ljajiću. Nakon što je prošao medicinske testove, Partizan je prodao Ljajića Italijanima za osam miliona eura, a on je potpisao ugovor na četiri godine.

Prvi dio sezone u Prandelijevom timu uglavnom je proveo privikavajući se na novu sredinu. Dolaskom Siniše Mihajlovića na poziciju glavnog trenera Fiorentine, Ljajić je dobio više šanse da pokaže šta umije.

Tuča na klupi

Uskoro je Fiorentina dobila novog trenera, italijanskog stručnjaka Dellia Rossija (Delio Rossi). 2. maja 2012. godine Ljajić je dobro započeo meč protiv Novare, ali ga je Rossi ubrzo poslao na klupu. Negodujući zbog trenerove odluke Adem je sarkastično aplaudirao, pa ga je on zgrabio za dres u nameri da ga udari, što je na kraju i učinio nekoliko puta. Nakon toga uprava je objavila da je Rossi smenjen, a da će preduzeti odgovarajuće mjere i protiv srpskog fudbalera. Valon Behrami koji je bio neposredni svjedok nemilog događaja izjavio je da ni on, kao ni niko drugi sa klupe nije čuo da je Ljajić vređao Rossija, kako je ovaj izjavio nakon meča.

Nije pjevao himnu Srbije

Još kao 22-godišnjak uoči meča sa Španijom bio je jedini koji nije pjevao himnu Srbije, iako je to tadašnji selektor Siniša Mihajlović zahtjevao od svih igrača.

Ljajić himnu Bože pravde nije pjevao iz ličnih razloga, a već sutradan nakon sastanka s Mihajlovićem je otjeran iz reprezentacije.

Atmosfera je bila, blago rečeno, neprijatna, mladi fudbaler je pozvan da se izjasni o vlastitom patriotizmu, a tabloidi su donosili horor priče, po kojima, vjerovali ili ne, prie utakmice Ljajić klanja!

Mladi fudbaler nije imao dilemu: “Selektor je tražio da pjevamo himnu, ali morao sam da poštujem i sebe. Ipak, ako ne poštujem samog sebe, ne može niko poslije da me poštuje”, rekao je neposredno nakon izbacivanja iz državnog tima, iz kojeg je, kako kaže Mihajlović, “izbacio sam sebe”.

Godinu dana kasnije nije promijenio stav: “Potpisao sam ugovor sa Mihajlovićem, međutim, nisam ga dobro pročitao. Srbiju čine i Muslimani. Igrao sam deset godina u gotovo svim reprezentativnim selekcijama Srbije i niko mi nikada nije tražio da pjevam himnu Bože pravde. Ako je to uslov za igranje u nacionalnom timu, onda se ja neću vratiti”, rekao je godinu nakon poslednjeg reprezentativnog nastupa.

Nekoliko godina kasnije ponovo je postao član Orlova za koje je do sada skupio 47 nastupa, ipak svoje mjesto nije našao na spisku Dragana Stojkovića Piksija.

(Izvor: Source.ba)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *