Muslimani hoće da grade crkvu

‘Liberalni muslimani zahtijevaju izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji’, navodi udruženje u pismu saudijskom ambasadoru Muhamedu el-Salumu, tražeći od njega da preda ovaj zahtjev ‘odgovarajućim nadležnim tijelima’ u Rijadu.

BEČ – Istaknuto muslimansko udruženje u Austriji “Inicijativa liberalnih muslimana Austrije” u srijedu je pozvalo Saudijsku Arabiju da dozvoli izgradnju crkve istaklo da Rijad podržava izgradnju džamija u hršćanskim zemljama.

“Liberalni muslimani zahtijevaju izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji”, navodi udruženje u pismu saudijskom ambasadoru Muhamedu el-Salumu, tražeći od njega da preda ovaj zahtjev “odgovarajućim nadležnim tijelima” u Rijadu.

Veliki broj diplomata, poslovnih ljudi i radnika u Saudijskoj Arabiji su hršćani i nemaju mogućnost da praktikuju svoju vjeru, navodi se u pismu, prenosi AFP.

“Saudijska Arabija podržava izgradnju mnogih džamija i prostora za molitvu u hršćanskim zemljama Evrope, kako finansijski tako i organizacijski”, rekao je Amer Albajati, predsjednik Inicijative liberalnih muslimana u Austriji.

Udruženje je ranije najavilo zahtjev za izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji, nakon što je veliki muftija u toj zemlji pozvao na rušenje svih hršćanskih crkava na Arapskom poluostrvu.

Udruženje je osudio taj poziv i naglasilo da islam ne zabranjuje gradnju crkava.

Izvor: Kurir

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara