Press "Enter" to skip to content

MUŠTULUK: Na slovenskim granicama više nije potrebna Covid potvrda!

Vlada Republike Slovenije je jučer, 18.02.2022 na 114. sjednici donijela je Uredbu o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju uvjeta za ulazak u Republiku Sloveniju zbog suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u »Narodnim novinama«, odluka je objavljena danas 18. februara a na snagu stupa 19. februara u ponoć.

Prema mišljenju stručne skupine ministra zdravstva, covid-19 se više ne smatra karantenskom bolešću i karantena se ukida, pa nema razloga za ograničavanje ulaska u Republiku Sloveniju.

Više nema ograničenja za ulazak u Sloveniju zbog covid-19. To znači da po ulasku u zemlju:

  • PCT stanje (morbiditet, cijepljenje, testiranje) više nije potrebno i
  • nema više preporuka za karantenu kod kuće.

Istekom uredbe Slovenija više nema posebna pravila ulaska u zemlju vezana za covid-19. No, preporuke EU-a o privremenom ograničenju nenužnih putovanja koje se odnose na dolazak u Sloveniju iz trećih zemalja i provode se na vanjskoj schengenskoj granici i dalje su na snazi. Na temelju ovih preporuka, putovanje u EU zbog nehitnih razloga otvoreno je za sve potpuno cijepljene osobe i sve osobe koje dolaze iz zemalja ili entiteta navedenih u Prilogu 1 .

Popis zemalja iz Priloga 1:

Trenutačno postoje privremena ograničenja za putovanja koja nisu nužna u EU iz brojnih zemalja koje nisu članice EU-a. EU je sastavila popis zemalja za koje bi ta ograničenja trebala biti ukinuta. Ovaj će se popis ažurirati svaka dva tjedna kako bi se uzeli u obzir napredak u cijepljenju i razvoj epidemioloških stanja u cijelom svijetu.

Dotični popis posljednji je put ažuriran 17. januara 2022. i uključuje:

Bahrein
Čile
Kina (podložno potvrdi reciprociteta)
Kolumbija
Indonezija
Kuvajt
Novi Zeland
Katar
Peru
Ruanda
Saudijska Arabija
Južna Korea
Ujedinjeni Arapski Emirati
Urugvaj

Izvor: GP Maljevac

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *