Press "Enter" to skip to content

Na Ahiret preselio Beganović (Smail) Fikret

Obavještavamo da je dana 20.04.2023. u 22-oj godini života, na ahiret preselio Beganović (Smail) Fikret.

Dženaza kreće u nedjelju 23.04.2023 godine u 14:00 sati ispred kuće žalosti Beganovići-Liskovac, ukop i klanjanje će se obaviti na porodičnom mezarju Beganovići – Liskovac po dolasku.

Da mu dragi Allah dž.š. podari Džennet, a porodici sabur.

Kada nam se desi da, dok listamo po društvenim mrežama, naletimo na vijest da je neko preselio na ahiret, u nama se javi želja i potreba da izrazimo saučešće porodici. Šta napisati?

Sad konkretno. Pojava pisanja El-fatiha ispod smrtovnice ima dvije implikacije:

druga – nema nikakve logike da ispod jedne smrtovnice, recimo na Facebook-u, piše na stotine komentara El-fatiha. Ako postoji opravdana potreba (npr. dova na murad-želju) da se neko podsjeti ili nekome sugerira da prouči dovu ili fatihu, dovoljno bi bilo da autor ili onaj ko objavljuje napiše El-fatiha.

Valja naglasiti da svi oni koji napišu El-fatiha u komentaru ispod smrtovnice na društvenoj mreži ne čine nikakvu dovu za merhuma, jer sama riječ El-fatiha, u ovom kontekstu, ne znači ništa, osim „Otvaranje“. Iako je naš nijet, naša namjera plemenita, pisanjem El-fatiha u komentaru ne činimo neki hajr za merhuma.

Zato, u buduće, kada naletimo na objavljenu smrtovnicu na društvenim mrežama napišimo dovu svojim riječima, ali i spomenimo kur’anski ajet kojim se u našoj islamskoj treadiciji izražava saučešće – Inna lillahi we inna ilejhi radži’un – što znači: „Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!“ (sura AEl-bekare 156)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *