Press "Enter" to skip to content

„Na Ahiretu će se gorko kajati ovi ljudi, pa makar na kraju i ušli u Džennet“

Jednostavno me uhvati strah od ovog hadisa: „Na Ahiretu će se gorko kajati ovi ljudi, pa makar na kraju i ušli u Džennet“

Allahu Milostivi, podari nam berićet u našem vremenu, u našim poslovima, u našem životu, i podari nam lijep i sretan završetak dunjalučkog života. Amin!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Razgovarajući sa svojim prijateljem o životu i životnim problemima, on mi reče: ”U svekolikoj životnoj stisci nisam ni primijetio kada sam napunio četrdeset godina, zatim je ubrzo došla četrdesetpeta i unhappy sam na korak od pedesete, napunio sam četrdeset i osam godina. Počeo sam osjećati strah od šezdesetih. Primijetio sam da me prodavači u prodavnici oslovljavaju sa: ”Hadžija!”, djeca me više ne oslovljavaju imenom, već mi govore: ”Amidža ili hadžo”, a mladići u prodavnici mi nude stolicu da se odmorim. Njihov odnos i lijep postupak prema meni ipak za mene ima negativno značenje i rastuži me.

Ali, s druge strane, čitao sam biografiju najboljeg čovjeka, našeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., i vidio da je on prvu objavu dobio u četrdesetoj godini, predvodio je muslimane u borbi protiv nevjernika i zulumćara kad mu je bilo pedesetčetiri ili pedeset i pet godina, i nastavio je sa borbom za istinu i prenošenjem Allahove poslanice do kraja svoga života. A Poslanikova, s.a.v.s., supruga i naša majka, Hatidža, r.a., bila je u punoj snazi kada je imala četrdeset godina, jer je izrodila djecu sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., nakon četrdesete.

Zaključio sam da je starost samo sprava ili brojač dana našeg života, a da je istinski i stvarni život ono što čovjek osjeća u svome srcu. To znači da je osjećaj zadovoljstva i sreće u našim rukama, a ne u rukama ”brojača” dana našeg života.

I kada dostigneš tu dob od četrdeset i više godina, ti si zapravo na početku faze nove mladosti. Zato započni učiti Kur’an napamet, jer ti si na vrhuncu mladalačke snage. Čuvaj i ne propuštaj klanjati sve pritvrđene sunnete u toku dana, posti barem tri dana dobrovoljnog posta u toku mjeseca, odredi sebi vrijeme u toku noći za osamu sa svojim Gospodarom, ostavi trag na stazama dobrih djela i dobročinstva, jer ćeš tako obezbijediti sebi spomen u budućim generacijama i nagradu u vječnosti.

I znaj da ništa ne zaslužuje tugu i kajanje u tvome životu, osim tvojih propusta i grijeha. Raduj se što si živ u novom danu, jer ćeš u njemu klanjati pet namaza, udijelit ćeš sadaku, posijat ćeš mnoga dobra djela, a to znači uspjeh i sigurni dobitak.

Iskoristi svaku minutu svoga života, jer ona se više neće vratiti. Na Ahiretu će se gorko kajati oni ljudi koji su uzalud potrošili mnoge dane svoga života i propustili mnogobrojne prilike, makar na kraju ušli u Džennet.

Allahu Milostivi, podari nam berićet u našem vremenu, u našim poslovima, u našem životu, i podari nam lijep i sretan završetak dunjalučkog života. Amin!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *