Press "Enter" to skip to content

NA KOLIKI PROCENAT BI MUSLIMANE U BIH TREBALO SVESTI – DA BUDE “MIRNA BOSNA”?

Demokracija je jamstvo da nama neće vladati bolji nego što zaslužujemo!

Ova se tvrdnja, naravno, može tumačiti na mnoštvo načina, a svaki način u praksi primijeniti i razvijati u jednako veliki – ili veći – broj pravaca.

To što smo od svih mogućih načina tumačenja i primjene odabrali strančarenje, ugađanje partikularnim interesima, konformizam i utilitarizam… koštaju nas zamalo – i bezmalo – nefunkcionalne države i gubitka zemlje, govori da smo ustvari, sasvim zadovoljni vladarima, naprosto stoga što oni predstavljaju ono što mi jesmo: mazohisti bez trunke skrupula i savjesti.
Piše: Edin Urjan Kukavica

Iščuđavanje nacionalističkim, separatističkim, secesionističkim težnjama etnonacionalista i istovrsnim “ispadima” iz komšiluka i susjedstva i istovremeno obilježavati dane najsurovijih masovnih pogubljenja na mjestima živih lomača i mostovima-stratištima dok naši građani još uvijek bivaju hapšeni i procesuirani za šamar koji su možda, ili uopće nisu opalili neprijateljskom snajperisti? – piše RadioSarajevo.
Koliko još dokaza treba da shvatimo da nas EU neće primiti, nakon što na isti sastanak pozovu, za isti stol posjednu i na isti način se odnose i prema sankcioniranim osvjedočenim destruktivcima i potencijalne konstruktivce i zadaju im domaću zadaću koju imaju završiti odmah ili za šest mjeseci ili nikad, kao dosad? To “iščuđavanje” i nasjedanje na “oni kao hoće da se odcijepe, a mi im kao ne damo” doista, govori više o nama nego o bilo kome drugom.
Ratno profiterstvo

S druge strane, ne istraživanje i ne procesuiranje ratnog i poratnog profiterstva, kriminaliziranih javnih nabavki i sumnjivih tendera, bogaćenja bez utvrdivog i pokazivog izvora, uz kontinuirano ignoriranje provođenja bilo kakvog zakona o utvrđivanje porijekla imovine kao i zanemarivanje očiglednih neregularnosti u pokretanju, provođenju i izvršenju istražnih i sudskih postupaka… govori više nego što na prvi pogled izgleda: materijalna dobit nije samo posljedica rata i vrlo izvjesno i jedan od njegovih uzroka nego, sve što je potom uslijedilo predstavlja u najmanjem, prešutno toleriranje ako ne i dogovor.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *