Press "Enter" to skip to content

Na sablji Josipa bana Jelačića je ispisano: “Oslonio sam se na Allaha”

Povijest naroda na ovim prostorima isprepletena je na više načina, a i danas neki detalji su manje ili potpuno nepoznati.

Jedna takva zanimljivost vezana je i za najpoznatiji spomenik u Hrvatskoj, onaj Josipa bana Jelačića koji se nalazi na glavnom zagrebačkom trgu.

Naime, ban je za izradnju skulpture nosio sablju s arapskim natpisom.

“Oslonio sam se na Alalha”, “Nema junaka do Alije, ni sablje do Zulfikara”, ispisano je na sablji osmanskog porijekla.

Ime Alija odnosi se na zeta poslanika Muhamda, a Zulfikar je bilo ime Muhamedove čuvene i često spominjane sablje sa dva sječiva.

Danas se ova sablja čuva u Hrvatskom povijesnom muzeju.

U opisu na stranici spomenutog muzeja navodi se da je u pitanju Instalacijska sablja bana Josipa Jelačića, a datira iz prve polovine 19. stoljeća.

“Turska sablja. Držak od smeđe rožine s povijenom lukovičastom glavicom. Križnica od srebra s ravno pruženim, profiliranim završecima i tankim dvokrakim jezikom po sredini. Sječivo jednobrido, zakrivljeno s naglašenim jalmanom (dvobridnim vrškom)…Korice drvene, presvučene crvenkastim baršunom, a na ustima i na vršku nalaze se duži srebrni okovi s ukrasima. Na rubovima okova dva koluta za pripasivanje. Uz sablju sačuvan gajtan izrađen od prepletenih crvenih, srebrnih i plavih niti”, navode u Muzeju.

Klix

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *