Press "Enter" to skip to content

Naime dok imamo odnos ona ne moze da osjeti užitak ako joj ja ne…

Pitanje:

Postovani brate postavicu malo neugodna pitanja ali prije svega da pohvalim vas rad i trud, stalno posjecujem vasu stranicu i saznajem nesto novo. Posebno me raduje kad postavite nove odgovore jer tako i ja saznam nove stvari.

I ja i moja hanuma se trudimo da sto vise primjenimo od islama (obavljamo namaze, ucimo Kur’an, ona je pokrivena …). Moje se pitanje tiče ponasanja u toku intimnih odnosa. Naime dok imamo odnos ona ne moze da osjeti uzitak ako joj ja ne drazim klitoris posto ja ne znam uvijek da potrefim a i to mi odvraca paznju i ometa me… moje prvo pitanje glasi je li njoj haram da to sama sebi radi dok ja imam sa njom odnos ?

Drugo je li haram imati odnos dok se tusiras u kupatilu?

Trece je li haram staviti nesta na tijelo partnera (kao sto je cokolada ili slicno ) i time poceti predigru ?

Da vas Allah nagradi sto sirite znanje .

Odgovor:

Prema hadisu Poslanika s.a.v.s. zadovoljstvo treba da bude obostrano. Komentarišući hadis čuveni Gazalija u svom djelu «El-Ihja» rekao je: ‘Kada muškarac doživi orgazam, treba sačekati da i njegova žena također doživi orgazam, jer njen orgazam može doći mnogo sporije. Ako je on uzbudi i probudi njenu želju a onda je napusti, to će je povrijediti, i svaka razlika u njihovim orgazmima će zasigurno proizvesti osjećaj udaljenosti. Istovremeni orgazam bi za nju bio najugodniji, posebno zato što će njen muž biti zaokupljen svojim orgazmom i ona neće biti opterećena svojom stidljivošću.» (El-Ihja, 2/46)

Žena ima pravo na seksualno zadovoljstvo kao i muškarac i u tome nema nikakve razlike. Poslanik s.a.v.s. preporučuje da se ne prekida intimni odnos dok i žena ne doživi erekciju. Muž, radi kontinuiteta dobrog spolnog odnosa mora voditi računa da i žena osjeti zadovoljstvo spolnim odnosom, tj. da ga voli.

U kontekstu rečenog vašoj suprugi nije haram da sama drži i nadražuje svoj klitoris ako će to pomoći i jednom i drugom da dožive seksualno zadovoljstvo. Ali je svakako bolje da joj vi priuštite to zadovoljstvo kao što i ona vama to radi.

Što se tiče seksualnih tehnika, važno je reći da ne postoje nikakva pravila ili zakoni ni u predigri ni u samom odnosu. Jedini zakoni i pravila su oni koje su postavili sami partneri svojim zajedničkim, a vrlo često i prećutnim, sporazumom. Sve što pruža zadovoljstvo supružnicima ispravno je i primjereno; a sve što je i jednom i drugom neugodno, nije ispravno. Jedina granica kod ovog općeg pravila jeste šerijatsko pravilo koje zabranjuje prilazak ženi u analni otvor. Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Allah neće ni pogledati čovjeka koji ima odnos sa svojom ženom u analni otvor.“ (En-Nesai i Ibn Hibban) U drugom hadisu rekao je: „Proklet je onaj ko ima odnos sa svojom ženom u analni otvor.“ (Ebu Davud) Ovo je prljava i nastrana pojava, bukvalno oponašanje životinja. Ona je oprečna načelima vjere, morala i veoma štetna po zdravlje.

Što se tiče metoda međusobne stimulacije u predigri, šerijat dozvoljava i mužu i ženi da vide, poljube, dotaknu, mirišu ili stimulišu bilo koji dio partnerovog tijela. Prema tome, oralni seks kako se naziva u ovome dijelu svijeta, dozvoljen je, jer ne postoji kur’ansko-hadiski tekst koji ga zabranjuje, niti se on suprotstavlja općim principima seksualnog odgoja. U osnovi stvari su dozvoljene sve dok se ne pojavi kur’ansko-hadiski tekst koji ih zabranjuje. Poslanik s.a.v.s. kaže da sve ono što nije spomenuto u kontekstu zabrane jeste milost Allaha prema svojim robovima. Sve što sam ovdje rekao odnosi se na legalno zasnovan brak i legalne bračne partnere. U svemu ovome osnovno je pravilo međusobno zadovoljstvo i fleksibilnost. Ako jedan od partnera ne voli određenu seksualnu radnju, onda onaj drugi treba da se ravna prema njegovim osjećanjima.

Drugo, ako supružnicima predstavlja zadovoljstvo zajedničko kupanje u istom kupatilu, oni to mogu učiniti bez ikakve šeriatske zapreke. Dozvoljava im se da jedno drugom pomažu pri kupanju. Aiša r.a. je rekla: “Kupala sam se sa Poslanikom a.s. iz iste posude u kojoj su nam se ruke preplitale, a on je stizao uzeti vodu prije mene, pa sam mu govorila: Ostavi i za mene, ostavi i meni! Bili smo obadvoje džunupi.” (Buhari i Muslim) Iz ovog hadisa se zaključuje da je dozvoljeno bračnom partneru da gleda u stidno mjesto svoga partnera.

Treće, dozvoljeno je supružnicima da stave na tijelo hranu i da je poslije toga ližu, ako im to predstavlja zadovoljstvo. Jednom riječju dozvoljeno je sve što će im učiniti seksualni život ljepšim, osim djela koje smo već spomenuli.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

n-um.com

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *