Press "Enter" to skip to content

Nakon dvogodišnje pauze ramazanska atmosfera se vraća u džamije

Prvi dan posta 2. aprila, vjerske aktivnosti u skladu s preporukama nadležnih državnih organa
Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom sunca u petak 1. aprila 2022. godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu 2. aprila.

Bajram-namaz je u ponedjeljak 2. maja 2022. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana.
Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, za Agenciju MINA podsjetio je da je, u skladu sa ranijim instrukcijama, posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u njima.

– Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije. Teravih-namaz će se klanjati po vaktiji, 20 rekata. Zatim, u džamijama gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati će se i i’tikaf u zadnjoj trećini ramazana – naveo je Ismail-ef. Smajlović.

ismail-ef-smajlovic-razlicitim-sadrzajima-iz-zeli-pokazati-odgovoran-odnos-prema-allahovom-poslaniku90681.jpg – Prvi dan posta 2. aprila, vjerske aktivnosti u skladu s preporukama nadležnih državnih organa

Dodao je da se preporučuje organiziranje iftara sa članovima domaćinstva, a da se u slučaju masovnije organizacije, potrebno pridržavati važećih epidemioloških mjera propisanih od strane nadležnih državnih organa.

– Ibadete i programe je potrebno organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u okolnostima olakšavanja pandemije – zaključio je Smajlović.

Rijaset će putem Media centra Islamske zajednice organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma (Lejletu-l-bedr, Fethu-Mekke i Lejletu-l-kadr), javlja MINA.

Akos.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *