Press "Enter" to skip to content

NAKON POKOLJA DEVA: Oluja stiže u Australiju, opasnost od poplava jer zemlja ne upija vodu

Snažne oluje s grmljavinom i jakom kišom, a ponegdje i gradom pogodile su pojedine regije Australije koja se više mjeseci bori s požarima koji su potpuno opustošili pojedine dijelove te zemlje.

Iako bi oluje mogle donijeti toliko potrebnu pomoć vatrogascima koji se bore protiv nekih od najgorih požara u povijesti Australije, meteorolozi kažu da još uvijek nije sigurno da će kiša pasti tamo gdje je najpotrebnija i hoće li je biti dovoljno.

Do sada nije bilo dovoljno kiše da ugasi požare, prenosi CNN  navodeći zabrinutost zvaničnika da bi obilna kiša mogla dovesti do poplava jer voda bukvalno klizi sa sasušene zemlje.

Također, požari su uništili i veliki dio vegetacije koja bi mogla da absorbirati padaline.

Služba za vanredne situacije države Viktoria objavila je na Facebooku  nekoliko slika na kojima se vidi šteta od oluje, uključujući rupu duboku četiri metra koja se otvorila pored puta.

U dijelovima Melburna palo je čak 77 milimetara kiše, uzrokujući poplavu i određenu štetu, priopćile su lokalne vlasti.

Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa priopćila je na Twitteru da iako ova kiša neće ugasiti sve požare, sigurno pomaže njihovom obuzdavanju.

CNN-a izvještava da kiša nije pala u svim dijelovima koji su zahvaćeni požarima, ali i da je u Novom Južnom Velsu više od 10.000 kuća i firmi ostalo bez struje zbog nevremena.

Više od 10.000 kamila bit će ubijeno u Australiji jer piju previše vode

Kamile će ubiti profesionalni strijelci iz helikoptera, a odstrel počinje u srijedu prema naredbi vlasti Anangu Pitjantjatjari Yankunytjatjari (APY). Lokalno stanovništvo žalilo se da životinje ulaze u naseljena mjesta i uništavaju ih tragajući za izvorom vode, uključujući česme i rezervoare.

“Ne osjećamo se dobro, jer kamile dolaze, ruše ograde, kreću se oko kuća i pokušavaju čak piti vodu iz klima uređaja”, rekla je Marita Baker, članica odbora izvršne vlasti APY-ja za The Australian.

Životinje se također odstranjuju zbog zabrinutosti u vezi s emisijom stakleničkih plinova jer one ispuštaju metan jednak jednoj toni ugljičnog dioksida godišnje.
Glasnogovornica Ureda za okoliš Južne Australije kazala je kako je povećanje broja kamila izazvao više problema u ovoj regiji.

“To je dovelo do značajne štete na infrastrukturi, opasnosti za porodice i zajednice, povećanog pritiska na ispašu po teritoriji i kritičkih pitanja u vezi dobrobiti životinja jer neke kamile umiru od žeđi ili gaze jedna drugu da bi pristupile vodi. U nekim slučajevima mrtve životinje su kontaminirale važne izvore vode i kulturna nalazišta”, rekao je glasnogovornik za portal news.com.au.

Operacija odstrela kamila trajat će pet dana, a njihovi leševi će biti isušeni prije nego budu spaljeni i sahranjeni. Pretpostavlja se da u Australiji živi oko 1,2 miliona kamila.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!