Press "Enter" to skip to content

Namirnice koje vam razaraju organizam, niste znali da su ovoliko štetne

Postoje namirnice koje imaju bolje kalorije, a za njih uglavnom znamo. Ali vrlo često se u nekim namirnicama kriju pojedini sastojci koji nisu štetni samo po našu vitkost, već i po zdravlje uopšte.

Slatkiši bez šećera
Ili gazirano piće sa “nula” šećera. Ali da li ste znali da previše slatkiša bez šećera može izazvati dijareju? Naime, šećerni alkoholi koji se koriste u slatkišima bez šećera ne mogu se svariti do kraja, pa izazivaju nadimanje.

Pileća salama
Zapravo je čudno koliko štetnih nitrata sadrži. A dovode se u vezu sa rakom, pokazalo je istraživanje, dok su u kombinaciji sa natrijumom štetne za srce.

Prelivi za salatu
Koliko god da zelenu salatu čine ukusnijom, njihov ukus ima svoju cijenu. Naime, pune su šećera, posebno preliva bez masti. Pored toga, imaju više šećera od uobičajenih preliva, a nedostaje im i vitamin E.

Pomfrit od slatkog krompira
Svako ko pazi na liniju, ili želi da smrša, vjerovatno je pročitao da je slatki krompir zdraviji od običnog. I da je, shodno tome, pomfrit zdraviji od slatkog krompira. Ali to nije baš tako. Naime, osim što su identični po kalorijskom sadržaju, sve ono korisno što batat ima gubi tokom prženja.

Orašasti plodovi
Da li ste pročitali da je dobro jesti orašaste plodove da biste umirili osjećaj gladi? Ima istine u tome – donekle. Naime, ako su ovi orasi slani, onda ih ne treba jesti jer sadrže dosta soli i opterećuju bubrege.

Kečap
Ljubitelji kečapa, veliki oprez. Da li ste znali da samo jedna supena kašika ovog aromatičnog dodatka jelima sadrži 4 grama šećera. Ili, vizuelno, više od prosječnog kolačića sa komadićima čokolade, piše B92.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *