Press "Enter" to skip to content

NANA FATA ORLOVIĆ STIGLA S PRVIM HADŽIJAMA U BIH: DANAS SAM SE PONOVO RODILA, OVO SAM ČEKALA 25 GODINA

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u utorak poslijepodne doputovala je prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine, koji se vraćaju u domovinu nakon što su obavili petu islamsku dužnost, hadž, u Mekki, u Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolija.

Prve hadžije, njih 285 doputovali su letom iz Džede u Sarajevo, gdje su ih dočekali članovi njihovih porodica, komšije i prijatelji. Emotivni su bili susreti hadžija i hadžinica s najbližima nakon više od tri sedmice boravka na svetim mjestima, a nerijetko su se mogle primijetiti i suze. Neki od hadžija su po dolasku na aerodrom odlučili obavili sedždu na bosanskoj zemlji.

Glavni vodič Izet ef. Čamdžić kazao je novinarima kako je u prvoj grupi stiglo 285 bosanskohercegovačkih hadžija, a njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće.

– Hadžije su radosne da su imale priliku obaviti hadž, boraviti na časnim mjestima u haremima Medine i Mekke. Radosno se ponovo susreli s domovinom, jer ma gdje da smo ovdje je u Bosni i Hercegovini najljepše – rekao je Čamdžić, te dodao:

Sve naše hadžije, svih 2.205 su obavili hadž. Uspješno smo to obavili bez većih problema.
Dodao je kako nakon prvog aviona koji je danas sletio u Sarajevo, već od prekosutra počinju dolaziti i sljedeće grupe bh. hadžija sa po dva aviona dnevno.

– Sve bh. hadžije bi se trebali vratiti u subotu ili u nedjelju – dodao je Čamdžić.

Nana Fata Orlović: Danas sam se ponovo rodila
S prvom grupom bh. hadžija i hadžinica u Sarajevo je danas stigla i nana Fata Orlović iz Konjević Polja. Na pitanje kako se osjeća nakon obavljenog hadža i povratka u domovinu, odgovorila je:

– Danas sam se ponovo rodila. Ovo sam čekala 25 godina i danas sam dočekala. Sve mi je Allah ispunio i sve sam završila, elhamdulillah. Neka Allah da svo dobro mojim muslimanima.

Na pitanje kako se osjećala tokom boravka na svetim mjestima u Mekki i Medini, Orlović je kazala:

– Sve sam lahko završila, to je sve od lijepa Allaha i kako ko ima volju. Molim svoj narod, ako neće raditi nešto sveg srca nek ne rade nikako.

“Dunjaluk je bio na nekoj pauzi”
U prvoj grupi je bio i Amel Omerović (38) iz Srebrenika, koji je prvu put obavio petu islamsku dužnost.

– Emocije su pomiješane. Dok sam bio tamo bukvalno dunjaluk je bio na nekoj pauzi. Ibadet, ponovo sam se rodio. Atmosfera je totalno druga. Upoznao sam nove ljude, zbližio se s tim ljudima, postali smo kao familija – rekao je Omerović.

A na pitanje može li opisati prvi susret s Kabom, prema kojoj se tokom molitve okreću svi muslimani svijeta, Omerović je odovorio kratko: “Suze“.

– I u Mekki, i u Medini je bilo isto. Jer kada si svjestan da hodaš na parčetu zemlje gdje je Poslanik hodao, to je fascinantno. Propadaju ti noge kroz zemlju – ispričao je Omerović.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

​​​​​​​Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, hadž, obavilo 2.205 vjernika.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *