Press "Enter" to skip to content

NAPADI NA BOŠNJAKE U RS-U POSLJEDICA SU MRŽNJE KOJU PROMOVIŠE DODIK

Napadi, prijetnje, uvrede, zlostavljanje, ataci na imovinu Bošnjaka povratnika u bosanskohercegovački entitet RS nažalost prerastaju u sumornu svakodnevnicu.

Odmah treba jasno naznačiti, ne radi se o izolovanim slučajevima, ovo prerasta u praksu koja je rezultat višedecenijskog iščašenog ambijenta u RS-a koji generiše mržnju, netrpeljivost i agresivnost prema Bošnjacima i njihovoj imovini.

A scenarista i reditelj tog i takvog ambijenta je Milorad Dodik, predsjednik RS-a. Osnovni postulat Dodikove opasne i zle namjere jesu uporni pokušaji negiranja Bošnjaka kao naroda, oduzimanja njihovog nacionalnog indentiteta i svođenja na puku vjersku grupu.

Na taj način Dodik pokušava kapitalizariti na globalnoj islamofobiji, pa je na tragu toga veliki “prijatelj” mađarskog premijera Viktora Orbana, samoproglašenog čuvara kršćanske Evrope.

  • Bosna i Hercegovina nije mogla opstati ni dok su ovde 500 godina bili Turci, pa neće ni ovi savremeni Turci uspjeti ništa – rekao je Dodik u februaru 2016.

Dvije godine kasnije, u julu 2018. na gostovanju na jednoj beogradskoj televiziji postavio je nove standarde mržnje prema islamu.

  • Nemoj mi puštati ozvučenja toga tamo da arlauče jer ja nisam to – kazao je Dodik.

U avgustu 2021. Dodik je ustvrdio kako su Bošnjaci podanički narod.

  • Nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nemaju u sebi karaktera. Oni nisu državotvorni narod, oni su podanički narod. To je patološki, i to samo konvertiti na taj način funkcionišu kakvi su muslimani jer su oni konvertovali svoju vjeru u nekom tamo vremenu – rekao je on.

Mjesec ranije ovaj negator genocida uputio je skandaloznu izjavu koja se tiče ukopanih žrtava u Potočarima.

  • Ima podataka da su tabuti prazni, da u njima nema posmrtnih ostataka, nego se samo stavi ime – kazao je Dodik.

U aprilu 2023. poručio je da su Bošnjaci “srpski muslimani”.

  • Oni kažu nama da smo bosanski Srbi, a kad mi kažemo da su oni srpski muslimani, onda se čitav svijet digne na nas kako mi omalovažavamo nekoga. Šta su drugo muslimani u BiH nego bivši Srbi – nastavio je s bezočnim lažima i uvredama Dodik.

I nije samo Dodik takav, ima on svesrdnu pomoć i iz opozicije. Tako je sadašnji ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić u februaru prošle godine kao “opozicionar po zadatku” poručio kako ” bošnjačka politička elita želi cijelu BiH za sebe”.

  • Ovdje u BiH se hrišćnako zvono čulo prije minareta. Ovdje na poniženje i izdaju niko neće pristati. Mi nikada nećemo biti Bosanci, nego hrišćani, pravoslavni hrišćani – kazao je Nešić.

Aktuelni granočalnik Banje Luke Draško Stanivuković negira genocid u Srebrenici, njegova odnedavno ljuta politička protivnica Jelena Trivić slavi ratnog zločinca Dražu Mihailovića čiji su četnici tokom Drugog svjetskog rata ubile na hljade Bošnjaka u istočnoj Bosni.

Dodik i njegovi “saborci” iz opozicije nastavili su matricu još iz vremena agresije na BiH i periodu nakon nje. Murat Badić ubijen je 2001. u Banjoj Luci kada su vjernici došli na postavljanje kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadije. Niko nije osumnjičen za taj zločin, niko nije procesuiran i to je praksa koju godinama provode nadležne pravosudne institucije RS, ali i Tužilaštvo BiH.

Jer da je suprotno, Tužilaštvo BiH bi dosad na brojne, dugogodišnje Dodikove izljeve mržnje reagovalo. Ne, Tužišatvo BiH to prespava, baš kao što je istraga o martovskom brutalnom premćivanju bračnog prara Memišević u selu kod Višegrada završila u nekoj prašnjavoj ladici.

A famozna međunarodna zajednica se ponaša posmatrački, s košpicama u ustima. “Osuđujemo”, “zabrinuti smo”, “nije u duhu evropskog puta BiH”, “treba razgovarati i pronaći kompromis”…, dominira u saopćenjima zapadnih ambasada, delegacija, ureda…

I zato se ne treba iznenaditi nekom budućem napadu na Bošnjake u Bratuncu, Bijeljini, Višegradu…, jer atmosfera mržnje traje decenijama, piše Faktor.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *