Press "Enter" to skip to content

NAŠ NAROD VJERUJE DA JE OVO LOŠ ZNAK! KRENUO DA OBIĐE VOĆNJAK, I STAO KAO UKOPAN: OTKUD SAD OVO?

Iznenanađenjima u voćnjacima ove zime nikad kraja.

Nakon što su uprkos najhladnijem godišnjem dobu procvjetale maline širom Srbije, sada su u selu Šatornja kod Topole svoje pupoljke pripremile i kajsije kao da je proljeće u punom jeku.

  • Iako iz godine u godinu imamo sve toplije zime, nikada se nije desilo da se ovako rano kajsisija pripremi za cvjetanje, samo što se nisu otvorili pupoljci. Ovako nešto se po prirodi ove biljke dešava u proljeće – kaže za RINU domaćin Dragan Novaković.

Dodaje da se i nije baš obradovao zbog ove pojave, jer bi moglo da dovede do negativnih posljedica po voće u narednim mjesecima.

  • Ako kajsija porani sa cvjetanjem može da dođe do oštećenja usljed poznih proljetnih mrazeva, a šta će tek sada biti ne smijem ni da mislim, uglavnom strahujem ne samo za ovo voće već uopšte za poljoprivredu zbog svih ovih klimatskih promjena – kaže Novaković.

Inače, kajsija cvjeta ranije od svih drugih voćaka pa često zbog kasnih proljećnih mrazeva u cvjetanju ili nakon oplodnje izmrznu cvjetovi ili tek zametnuti plodovi.

Prema narodnom vjerovanju, ovakva pojava tumači se kao loš znak odnosno predznak oštre i duge zime čiji se dolazak izgleda tek iščekuje.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *