Press "Enter" to skip to content

Nasilje indijskih vlasti nad muslimanima nakon protesta protiv uvredljivih izjava o Muhamedu alejhiselam /VIDEO/

U proteklih nekoliko dana, vladajuća indijska stranka Bharatiya Janta (BJP) našla se usred političke i diplomatske oluje nakon što su dva njena visokorangirana člana – nacionalna glasnogovornica ove stranke Nupur Sharma i šef medijskih operacija u Delhiju Naveen Kumar Jindal – javno iznijeli uvredljive opaske o poslaniku Muhammedu alejhiselam.

U petak su stotine muslimana izašle na ulice u gradu Kanpuru u Uttar Pradeshu u znak protesta protiv uvredljivih izjava. Umjesto da smiri tenzije i kazni odgovorne na osnovu indijskih zakona koji zabranjuju govor mržnje, vlasti su odgovorile nasiljem: policija je zapisala demonstrante na osnovu strogog državnog „zakona o gangsterima“, a čak je i prijetila da će „zaplijeniti i demolirati“ njihovu imovinu.
VIDEO: Pogledajte kako indijska policija premlaćuje muslimane koji su učestvovali u protestima protiv vrijeđanja poslanika Muhameda alejhiselam
Pod vladavinom BJP-a, vode se kampanje da se džamije i druga mjesta sveta muslimanima predaju hindusima koji tvrde da su ova mjesta originalno hinduistička. Trenutno su u toku, naprimjer, kampanje da se džamije Gyanvapi u Varanasi, Jamia u Srirangapatni i Qutub Minar u Delhiju – i mnoge druge – prenesu na hinduse.

Ranije ove godine, desničarske hinduističke grupe održale su procesije u muslimanskim četvrtima tokom proslave praznika Rama Navami u nekoliko država. U državama od Gujarata do Delhija, muškarci hindusi koji su nosili crvene šalove, a u nekim slučajevima i štapove i mačeve, puštali su provokativne pjesme ispunjene prijetnjama genocidom ispred muslimanskih kuća i džamija, i uzvikivali mrzilačke slogane.

VIDEO: Indijske vlasti pojačale su hapšenja i rušenja kuća muslimana osumnjičenih za organiziranje protesta protiv uvreda Muhameda alejhiselam i antiislamskih izjava koje su ranije dala dva člana Hindu nacionalističke Bharatiya Janata Partije (BJP)
Čelnici BJP-a ne samo da su odbili kazniti ovo provokatore već su iskoristili svu moć indijske države da spriječe muslimane da se brane. Muslimane muškarce koji su se usprotivili ovim ruljama brzo su uhapsili i vlasti su im imanja sravnile sa zemljom.

Osim što nonšalantno i redovno daju islamofobične komentare i podržavaju nasilnu islamofobiju svojih simpatizera, čelnici BJP-a također su usvojili niz islamofobičnih i diskriminatorskih politika i zakona u proteklih nekoliko godina.

Zakoni koji kriminaliziraju trostruki talak ili instant razvod, zabrana klanja krave, kriminaliziranje promjene vjere navodno u ime „očuvanja vjerske slobode“, kriminaliziranje brakova između muškaraca muslimana i žena hindusa i izvršne uredbe širom države koje praktično zabranjuju svu konzumaciju mesa tek su neki primjeri islamofobičnih politika koje su uvedene za vrijeme vladavine BJP-a u Indiji.

Naravno, tu je i amandman na Zakon o državljanstvu (CAA), koji vrši diskriminaciju nad muslimanima jer čini vjeru osnovom za dodjeljivanje indijskog državljanstva. Vlada BJP-a ne samo da je usvojila ovaj antimuslimanski zakon već je i dozvolila svojim pristalicama da napadaju indijske muslimane koji protiv njega protestuju.

(Al Jazeera, TRT, Saff)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *