Press "Enter" to skip to content

Nastradao pas koji je spasio dvoje ljudi u Turskoj: Heroja poklopile ruševine i ubile na zadatku

Proteo, pas spasilac iz meksičkog tima, poginuo dok je tražio preživjele u katastrofalnim zemljotresima koji su pogodili Tursku.

Proteo, pas koji je pronašao dvije osobe ispod ruševina Turskoj, nastradao je u nedelju tražeći preživjele, saopštilo je meksičko Ministarstvo odbrane (SEDENA).

“Pripadnici Vojske i Ratnog vazduhoplovstva Meksika duboko žale zbog gubitka našeg druga Portea. Ispunio si svoju misiju kao član meksičke delegacije u potrazi i spašavanjima u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu!”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vijest je potvrdio i ministar za međunarodne odnose Marselo Ebrard.

“Tugujem zbog smrti Protea, člana SEDENA spasilačkog tima u Tursakoj. On je proslavio ime Meksika i našeg naroda”, izjavio je Ebrard.

Meksički spasilački tim u Turskoj održao je ceremoniju u čast Protea minutom šutnje i aplauzom zahvalnosti.

Vojnik Viljeda, koji je bio Proteov vodič, izjavio je da ovaj pas nikada nije odustajao i da je nastradao na zadatku, ne iznoseći detalje. Meksički mediji, pak, nezvanično navode da su se na Protea obrušile ruševine dok je tragao za preživjelima.

“Nažalost, nećeš se vratiti sa mnom, ali uvek ću te se sjećati. Nadam se da će te i cijelo Meksiko pamtiti i da te nikada neće zaboraviti. Vidjećemo se ponovo jednog dana”, rekao je Porteov vodič.

Proteo je bio jedan od deset pasa u tima spasilaca koje je Meksiko poslao kao pomoć u potrazi za preživjelima u Turskoj, prenosi Telegraf.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *