Press "Enter" to skip to content

Natečene noge mogu upozoriti na jednu vrstu raka kojeg je teško otkriti

Natečene noge najčešće su posljedica duže fizičke aktivnosti i umora, ali ukoliko primijetite da su vam noge natečene duže nego inače, to bi mogao biti znak da imate ozbiljan zdravstveni problem.

Naime, riječ je o raku grlića maternice, koji se može razvijati bez lako uočljivih simptoma. Neke simptome koji ukazuju na ovu vrstu raka često se zamijene s određenim nuspojavama koje se javljaju tokom menstrualnog ciklusa.

Zbog toga je opstetričar i ginekolog Ashfaq Khan iz Harley Street Gynaecology podijelio na koje to znakove treba obratiti pažnju.

“Rak grlića maternice često se razvija sporo tokom vremena i ne mora uzrokovati nikakve vidljive simptome u svojim ranim fazama. Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i raznim drugim stanjima, a njihova prisutnost ne mora nužno ukazivati na rak vrata maternice”, ističe on.

Upozorio je da natečene noge mogu biti znak raka grlića maternice jer se širi na obližnje limfne čvorove. Cancer Research UK dodaje da su najčešća mjesta širenja raka vrata maternice: limfni čvorovi, jetra, pluća i kosti.

Doktor Khan podijelio je i druge simptome na koje treba obratiti pažnju, a to su: abnormalno vaginalno krvarenje, bol u zdjelici, bol tokom spolnih odnosa, neuobičajen vaginalni iscjedak, neobjašnjivi gubitak težine, umor te problemi s mokrenjem kao što su: krv u mokraći, učestalo mokrenje i bol ili nelagoda tokom mokrenja.

Klix.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *