Press "Enter" to skip to content

Naučnici iznenađeni: Uz granicu s BiH snimljeni čudni oblaci

Pretežno sunčana i suha subota u Dalmaciji nije donijela gotovo bilo kakve zanimljivosti kada su u pitanju vremenske prilike.

Tek su popodnevne temperature zraka bile dosta iznad prosjeka za ovaj dio godine, ponegdje do vrlo toplih 27 Celzijevih stepeni.

U popodnevnim satima uz granicu s BiH bilo je prolazno pojačane naoblake, ali bez oborina.

Jedan naš čitatelj portala Dalmacijadanas.hr, iskusni planinar, u subotu je boravio na najvišoj hrvatskoj planini, Dinari.

Snimio je zanimljivu vrstu oblaka koji se u stručnoj literaturi nazivaju „undulatus asperatus“ oblaci.

Osnivač Cloud Appreciation Societyja, Gavin Pretor Pinney, osoba je odgovorna za skretanje pažnje Kraljevskom meteorološkom društvu na ovu neobičnu formaciju oblaka, kojem je i predložio da bi se isti mogli svrstati u potpuno novu kategoriju.

Nakon toga, Gavin je prezentirao podatke UN-ovoj Svjetskoj meteorološkoj organizaciji u Genevi koja nije 50-ak godina ažurirala Međunarodni Atlas Oblaka, no to je konačno učinjeno 2017. godine.

Undulatus asperatus oblaci svakako zaslužuju pažnju, znanstvenici proučavaju njihovo formiranje, a mehanizmi nastanka ovih oblaka još nisu posve jasni. Asperatus na latinskom jeziku ima nekoliko značenja: grub, uzburkan, olujni ili težak. Svako od ovih značenja se može pripisati tmastim i dinamičnim niskim formacijama ove vrste oblaka.

Radio Sarajevo
Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *