Press "Enter" to skip to content

Naučnici otkrili koji se simptomi javljaju dan prije srčanog udara

Srčani udar ili infarkt nastaje zbog prekida dotoka krvi u srce, najčešće zbog ugruška. Novo istraživanje otkriva da 50 posto kardioloških bolesnika ima jedan simptom dan prije srčanog udara.

Prema naučnicima iz Instituta „Smidt Heart“ u Centru „Cedars-Sinai“ u Los Anđelesu, kod žena i muškaraca često se javlja znak upozorenja nadolazeće i ponekad kobne zdravstvene krize.

Žene uglavnom iskuse otežano disanje, dok muškarci osjećaju bol u prsima, tvrde istraživači koji su svoja otkrića objavili u časopisu „Lancet Digital Health“. Ostali, rjeđi znakovi upozorenja koje su osjetila oba spola uključuju napade i abnormalno znojenje.

– Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi dovesti do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti – izjavio je glavni autor studije Sumet Čang (Summet Chung).

Za istraživanje su korišteni podaci iz dvije studije o srčanim zastojima u Kaliforniji i Oregonu, koji su uključivali pacijente u dobi od 18 do 65 godina. Istraživači su također promatrali ljude koji su imali slične simptome, ali nisu doživjeli srčani zastoj.

– Pacijenti koji primijete znak upozorenja i pozovu hitnu pomoć prije nego što kolabiraju zbog iznenadnog srčanog zastoja imaju pet puta veću vjerovatnost da će preživjeti – poručili su naučnici.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *