Press "Enter" to skip to content

NAUČNO OTKRIĆE: DOKAZANO DA REDOVNO OBAVLJANJE NAMAZA MOŽE SMANJITI BOL U

Naučnici su otkrili da namaz, koji su muslimani dužni obavljati pet puta dnevno, ako se obavlja redovno i pravilno, može smanjiti bol u donjem dijelu leđa i poboljšati zdravlje kičme i elastičnost zglobova.
U studiji provedenoj na Univerzitetu Binghamton u New Yorku ispitivani su kompjuterski generisani modeli ljudi u pozicijama tijela pri obavljanju namaza te je izvršena analiza o tome kako namaz utječe na bol u donjem dijelu leđa.

“Namaz može eliminirati fizički stres i anksioznost. Postoje i istraživanja koja ukazuju da se molitveni rituali mogu smatrati kao efikasan klinički tretman poremećaja u neuro-mišićno-koštanom sistemu”, rekao je Mohammad Khasawneh, profesor na Univerzitetu Binghamton i koautor studije.

U studiji se navodi kako određeni pokreti tokom namaza mogu povećati elastičnost, odnosno mobilnost kičme i zglobova, ali ukoliko se ne izvode na pravilan način mogu povećati bol.

Istraživači navode da su slični pokreti prisutni u kršćanskim i jevrejskim molitvenim ritualima, kao i u jogi i fizikalnoj terapiji.

“Jedan od načina posmatranja položaja tijela u namazu jeste da su slični onima iz joge ili intervencijskim vježbama iz fizikalne terapije koje se koriste za liječenje bolova u donjem dijelu leđa”, rekao je profesor Khasawneh.

Dok su druge studije izučavale psihološke učinke molitve, ovo je jedna od prvh koja se fokusira na fiziološke prednosti.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *