Press "Enter" to skip to content

NE MOŽETE NIKAKO ZASPATI? OVAJ LAGANI TRIK PROVJERENO POMAŽE

San je ključan za naše sveopće dobro.

Bez njega se ne uspijevamo ‘resetirati’ niti funkcionirati normalno. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, pretilost pa čak i depresiju.

-Više od 10 posto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri mjeseca”, ispričala je dr. Shelley Hershner, profesorica neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Michiganu za Today.

Ako ne uspijevate zaspati ponovno nakon buđenja više od 20 minuta, dignite se i premjestite u neki drugi mirni dio stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte zaspati. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primijetite da ste se dovoljno umirili za usnivanje.

Zašto ovo pomaže?

Zato što, ako ostanete u krevetu, možete početi osjećati pritisak da trebate zaspati, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je dr. Hershner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i općenito tjeskobu – što zajedno otežava ponovno usnivanje. Promjena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspemo, piše 24sata.hr.

Pokušajte se premjestiti na kauč, pokrijte se dekicom i samo lezite. Ako vam odgovara možete si na YouTubeu upaliti i neki bijeli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite. Ova tehnika je vrlo učinkovita i čak puno bolja od medikamenata, dodala je dr. Hershner.

Inače, ako vas općenito muče vaša noćna buđenja, prvo osigurajte da vam je spavaća soba hladnija. Ako spavate u toploj sobi bit ćete skloniji nemiru i noćnim morama. Također, budite oprezni s pijenjem previše vode prije spavanja kako ne bi morali često na WC.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *