Press "Enter" to skip to content

NE ZABORAVI NA OVE ČETIRI STVARI U RAMAZANU DOK JE JOŠ VRIJEME

Ne budi od onih koji će svoj Ramazan provesti u prežderavanju, jer su se Ramazani mnogih sveli na obilno jelo i piće, hvalisanje istim, prikazivanje istog svojim virtuelnim prijateljima, dok hiljade gladuju i nemaju ni za osnovni obrok. Ovo nije svrha Ramazana!!

Autor: Sanin Musa, prof.

Ne budi od onih koji bacaju hranu…prije rata se mnogo hljeba bacalo, šutalo se nogama, subhanallah, a onda smo ga bili željni!
Ako već moraš baciti hranu, onda reci: “Gospodaru, podari nekom Svome stvorenju u ovome nafaku”, i nekoga će Allah poslati po to…

Ne budi od onih koji se MRSE kada prekidaju post, jer to nije naš izraz. Pravoslavni hrišćani se MRSE kada prekidaju svoj post, jer oni poste tako što ne konzumiraju masnu hranu.
Naš post je nešto sasvim drugo, i ovaj post ne posti niko osim iskreni vjernici, i samo ga oni mogu izdržati i podnijeti, i zato se mi ne MRSIMO, nego IFTARIMO!

I znaj da onaj ko posti u ovakvim uslovima, 18 sati na velikim temperaturama trpeći glad, ali prvenstveno žeđ, Allah će ga napojati kada bude vladala istinska žeđ, na Sudnjem danu.
Tada će biti napojeni oni koji danas trpe žeđ ALLAHOVOG ZADOVOLJSTVA RADI, kada svi drugi budu žedni! Ovo je na osnovu vjerodostojnog hadisa koji od Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, prenosi Ebu Seid el Hudri, radijallahu anhu. Zbog ovog hadisa je on običavao postiti nafilu u najvrelijim i najdužim danima.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *