NEĆETE VJEROVATI ŠTA SE DEŠAVA SA LIJEKOVIMA KADA IM ISTEKNE ROK

Na pitanje da li su bezbjedni lijekovi kojima je istekao rok nema univerzalnog odgovora, jer nekoliko faktora određuje da li je bezbjedno koristiti lijekove poslije isteka roka trajanja, piše Huffington Post.
David Weinberg, šef odsjeka kliničke farmakologije i toksikologije u Dartmouth-Hitchcock medicinskom centru, kaže da to zavisi od tipa lijeka, koliko je vremena prošlo od isteka roka i načina na koji je lijek čuvan.
– Mislim da ne postoji nikakav problem ako uzimate lijek kome je rok istekao prije nekoliko mjeseci ili godinu dana, a pritom je pravilno čuvan, i to važi za većinu lijekova – rekao je Venberg.
Farmaceutske kompanije testiraju efikasnost i bezbjednost lijeka u određenom vremenskom periodu – obično dvije do tri godine – i samo ako je lijek pravilno čuvan. Pravilno skladištenje znači da lijek nije izložen izuzetno visokoj ili niskoj temperaturi, direktnoj sunčevoj svetlosti ili toploti i vlagi, prenosi Aura.
Naučna istraživanja dokazala su da lijekovi deluju duže vreme nakon isteka roka upotrebe.
Međutim, Weinberg kaže da postoje neki lijekovi koje ne bi trebalo upotrebljavati nakon isteka roka. Tečne lijekove posebno treba izbegavati. Sadržaj boce je sterilan dok se ne otvori, jer kada se otvori tečni lijek, postaje veoma osjetljiv na bakterijske kontaminacije. To se posebno odnosi na kapi za oči.
Takođe bi trebalo da ozbiljno shvatite uputstva o čuvanju lijeka. Na primer, nitroglicerin, tablete koje se obično propisuju ljudima koji imaju anginu ili druge bolesti srca izuzetno je osjetljiv na ekstremnu toplotu. Problema može da bude i sa antibioticima. Ako imate ozbiljnu infekciju i pronađete preostale antibiotike u svom ormariću, ne postoji način da se utvrdi da li je njihovo dejstvo oslabljeno, pa nema svrhe ni da ih pijete.

(Hayat/Foto: Ilustracija, Arhiv)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara