Press "Enter" to skip to content

NEDIM SLADIĆ: TAČNO JE DA KAKO BUDE PRVI DAN DA ĆE TAKVO VRIJEME BITI ISTO I POSLJEDNJEG DANA RAMAZANA

Pandemija koronavirusa utjecala je na mnoge segmente života, pa i na preciznost vremenske prognoze. Meterolog Nedim Sladić objasnio je u Novom danu kako i zbog čega vremenske prognoze u jeku pandemije nisu bile toliko precizne.

“Razlog tome je nedostatak podataka koje crpe avioni. Nama su komercijalni letovi itekako važni da se prikupe podaci na različitim nivoima atmosfere i upravo podaci koji se prikupljaju preko komercijalnih letova idu u prognostičke modele, obrađuju se kroz sistem parcijalnih i diferencijalnih jednačina. Andar podaci, od njih ovisi preciznost vremenskih prognoza. Pandemija je i na to utjecala”, rekao je Sladić za N1.
Ističe kako je najbolji primjer za to bila sezonska prognoza za ljeto 2020. godine kada su najavljene visoke temperature i suho ljeto, ali je ipak bilo dosta kiše.
Govoreći o vremenskoj prognozi za april, kazao je kako se može očekivati još mraza na području centralne i istočne Bosne, ali ne dugotrajno. Također, dobra vijest za poljoprivrednike je da će biti i vlažnijih dana.

“Biće prodora toplih zračnih masi sa Mediterana i sjevera Afrike, a s druge strane prodora hladnoće sa sjeveroistoka Evrope. Ne možemo isključiti snijeg, ali poremećaj koji smo imali prošle godine kada je snijeg pao na jugu Hercegovine u aprilu ne bi trebali očekivati”, rekao je Sladić.
Naveo je i to kako je čuvena izreka za mjesec Ramazan, kako bude prvi dan da će takvo vrijeme biti isto i posljednjeg dana, poprilično tačna.
“Ja to pratim od 2012. godine i svake godine bude isto vrijeme na prvi i zadnji dan Ramazan”, rekao je Sladić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *