Press "Enter" to skip to content

NEKA IH STIGNE SVAKA MOJA SUZA: NAKON SMRTI PORODILJE AZRE I NJENE BEBE, OGLASILE SE BROJNE MAJKE KOJE SU PROŠLE GOLGOTU U BOLNICI

Vijest koja je potresla Krajinu, kao i čitavu bosanskohercegovačku javnost, došla je iz Zdravstvene ustanove Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić.

Naime, usljed neutvrđenih okolnosti, pri porođaju je preminula mlada Azra Bećirspahić. Ljekari nisu uspjeli da se izbore ni za život njene bebe.

Građani su svoj gnjev i bijes izrazili na društvenim mrežama kroz komentare, ali su pojedini hladne glave pozvali da se građanstvo organizuje i protestima iskaže nezadovoljstvo. Naime, mnogi za smrt mlade Azre okrivljuju nadležne u spomenutoj bolnici, a tome u prilog idu i svjedočanstva porodilja koje su boravile u bihaćkom porodilištu.

To više nije bolnica već klaonica. Moja kćerka i unuka za dlaku živu glavu izvukle prije 3 godine. Trudnoća bila sve ok, sve ide kako treb,a prirodnim putem trebala roditi. Na kraju u zadnji čas na carski i sreća spase obje – napisala je Fadila Kudić-Korlat.

Oglasila se i jedna babica o ovom slučaju.

Žao mi je, prežao svih nasih pacijentica. Ali našoj/mojoj/tvojoj KB Bihać ovo i treba. Zaposlili su one koji su pokupovali diplome (većinom), eke tamo koji su “vandredno” završili, preko noći, a nas koji smo učili, učenike generacije poslali “vani”. Ne žalim, mi radimo i živimo svoj san i svoj poziv, negdje daleko i neki tuđi ljudi nas cijene i tamo nismo stali, nego i dalje težimo da naučimo i napredujemo, znajući da samo i isključivo ovaj posao mora da radi onaj ko ga voli i ko ga zna i ko želi jos saznati i naučiti jer medicina baš kao i majka i dijete, raste iz dana u dan. Žao mi je svih naših žena koje nemaju mogućnost osjetiti i preživjeti jedan dostojan i normalan porod i pamtiti ga samo po dobrom,ali mi je drago da pojedine prljavštine izlaze na vidjelo i nadam se da će doprinjeti, barem minimalnoj promjeni – stoji u komentaru Klaudije Tankosić.

Živi sam dokaz rađanja u toj bolnici,takav bezobrazluk i ponašanje nigdje jos vidjela nisam, ako kažeš da te boli gospođice kazu kako znate dizati noge…Drugo dijete sam rodila u Sloveniji i svaka im čast bolji su nego naši. Samo želim sabura našim trudnicama da im Allah olakša – poručuje Adnana.

Emotivan komentar ostavila je Tanija Džebić Kadić.

Tolike traume imam s tog odjela da više ne vjerujem nikom. Isto gubitak bebe a sve zbog njih. Kočim se od bolova hodaj hodaj i kad se beba zapetljala u vrpcu šta sad, svi se razbježali nikog kraj mene ….Nek ih stigne svaka moja suza, prenosi crnahronika.
Ovo su samo izdvojene reakcije porodilja, osoblja i ostalih nezadovoljnih građana koji jedino što traže je pravda i normalna zdravstvena zaštita u ustanovama koje bi trebale spašavati, a ne ugrožavati ljudske živote.

Nažalost, poučeni prethodnim iskustvima i slučajima, ništa se ne stigne promijeniti preko noći. Za bolje uslove u svim porodilištima širom BiH trebat će se pozabaviti ozbiljne i stručne osobe s ciljem trajne reforme zdravstva.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *