NEKADA SE GLEDALI PREKO NIŠANA Sabahudin, Slaviša i Ivo sada čiste BiH od mina

Bosna i Hercegovina se smatra za jednu od najteže pogođenih zemalja kada su u pitanju mine. Naime, stotine kilometara površine naše zemlje je pod minama.

Kako piše Deutsche Welle, mine u BiH još uvijek ugrožavaju više od 540.000 ljudi.

Sabahudin Baraković, je zadužen za uklanjanje mina, a nekada je bio u Armiji BiH. Kako je sam kazao sada čvrsto sarađuje sa Srbima da se uklone neeksplodirana ubojita sredstva.

-U ovoj profesiji svi smo jednaki. Ako se desi nesreća, Srbi će tugovati zbog Bošnjaka, kao što će tugovati i Bošnjak zbog Srbina. Spavamo, pijemo i jedemo zajedno – rekao je Sabahudin Baraković.

Sa Barakovićem radi i nekadašnji pripadnik Vojske RS, Slaviša Pejanović. Nekada su se gledali preko nišana, a sada rade zajedno, kolege su.

– Mi demineri imamo jedinstvenu vezu, svi smo kao porodica – rekao je Pejanović i dodao da mine ubijaju sve.

– Mine ne pitaju koliko godina imate i kako me molite Bogu. Zato i čistimo ovu zemlju od mina, da zaštitimo sve, bez obzira na vjersku i nacionalnu opredijeljenost – rekao je Slaviša Pejanović.

Opasnosti od mina je svjestan i Ivo Prgić iz Orašja. On već 11 godina upravlja specijalnom mašinom koja prva ulazi u minsko polje koje se nalazi na ravnom i pristupačnom terenu.

57cac577-adb8-4b40-a53f-07a60a0a0a64-ivo-1

“Nije me strah. Dok radim sa mašinom dešava se da mina eksplodira. Do sada su za jedan dan ispred mene eksplodirale četiri mine”, kaže Prgić i pokazuje mjesto na prednjem staklu njegovog vozila u koje je udario geler. Ivo je Hrvat i to u ovom poslu, kaže, ne igra nikakvu ulogu: „Slaviša je Srbin, Sabahudin Bošnjak. To nema nikakve veze. Slažemo se kao jedna familija“.

Izvor: avaz.ba

 

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara