NESREĆA U FABRICI: MIRSANA JUSOVIĆA, VRIJEDNOG RADNIKA UDAVILA MAŠINA

Mirsan Jusović (28) iz Prijepolja, radnik firme “Ćatić company”, stradao je u fabrici u kojoj je radio pošto ga je udavila jedna od mašina.

Do tragedije je došlo u novom fabričkom pogonu kada je Jusović, po struci frigomehaničar, ušao u jedan fabrički tunel da očisti proizvodnu traku. Pošto je odradio posao krenuo je nazad, ali ne bezbjednim putem kojim je ušao u tunel, već je pokušao da prođe ispod valjka na rashladnom uređaju.

U tom trenutku valjak ga je uhvatio za okovratnik dukserice i udavio ga gotovo u sekundi. Ni kolege koje su mu bile u tom trenutku najbliže nisu uspele da ga spasu. Upravo zbog čišćenja i opremanja novog proizvodne hale, fabrika danas nije radila.

– Porodica je izgubila divno dijete, a ja možda i najboljeg radnika. Bio je poslušan, dobar, životno se zalagao unaprijedi moju firmu, mogao je da radi i dan i noć. Niti ga mogu kriviti, niti prežaliti. Ostao sam bez iskrenog radnika, prije svega odličnog čovjeka – ispričao je za “Blic” Osman Ćatić, vlasnik preduzeća “Ćatić company”.

Prema podacima Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), u posljednjih deset godina dogodilo se 960 težih ozljeda na radu te čak 93 sa smrtnim ishodom! Samo tijekom prošle godine, kako je potvrđeno u FUZIP-u, zabilježeno je 138 težih ozljeda i sedam smrtnih slučajeva. Inspektori rada navode da je veliki broj radnika izgubio život zbog neobučenosti i nesigurnih javnih mjesta. Glavni federalni inspektor rada Muhamed Pašukanović kazao je da se, nažalost, posljednjih nekoliko godina povećava broj težih ozljeda na radu. – U neprekidnoj borbi da se postignu rokovi, da se stigne uraditi na vrijeme, ljudi jednostavno zaborave da brinu o najvažnijem – sigurnosti i zdravlju na radu. Najčešće se nesreće događaju zbog nepridržavanja propisanih mjera zaštite na radu. Nekad to bude i neobučenost radnika, djelimično i nekorištenje zaštitne opreme i sredstava. Također, i radnici olako drže do toga da neće doći do ozljede pa neće da nose zaštitnu opremu – kaže Pašukanović. On navodi da se ozljede, kako sa smrtnim ishodom tako i one teže, dpogađaju u različitim oblastima, ali prednjače poslovi u građevinarstvu, poslovi u obradi metala, šumarstvu… Nesreće su, nažalost, zabilježene u Ilijašu, Sarajevu, Travniku… U Zenici se ozljede na radu najčešće događaju u Rudniku mrkog ugljena (RMU) Zenica, kada, zarađujući za koru kruha teško stradaju komorati prenosi Večernji.

doznajemo.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara