Press "Enter" to skip to content

Nevjerovatna životna priča: Razlog mog hidžaba su Jelena i Aleksandra koje sam upoznala u Beogradu /VIDEO/

Nutricionistkinja i fitnes instruktorka iz Novog Pazara, Zilha Trtovac Smakić izazvala je veliku pažnju medija i cjelokupne javnosti kada otvorila društvene mreže i počela da edukuje žene širom regiona.

Za kratko vrijeme postala je popularna na društvenim mrežama, a njeni snimci o savjetima sa ishranu postali su viralni. Zihla je u jednoj emisiji otkila da li je očekivala toliku pažnju medija i na mrežama koju ima posljednjih mjeseci, a otkrila je i zbog čega je odlučila da obuče hidžab.

“Iskreno nisam odmah očekivala pažnju, ali za neke stvari jesam. Uradila sam nešto drugačije nego što je već viđeno. Pomislila sam da će u tom smijeru ići interesovanje i tako je hvala Bogu išlo”, kaže Zilha.

Ona je dodala kako je odlučila da se bavi baš ovom profesijom.

“Ta priča je krenula negdje od 2014. godine, tada sam izgubila oca i bila sam u velikom iskušenju. Početkom maja te godine preselio (umro) mi je otac, a muž je krajem mjeseca trebao da ide inostranstvo, djeca su mi bila mala, ima tri dječaka. Neke moje drugarice su tada krenule da idu na neke fitnes časove, pozvale su i mene da pođem sa njima, jer mi je bilo mnogo teško. Otac mi je bio velika podrška što se školovanja tiče i svega”.
Zihla kaže da se udala prije nego što je završila Višu školu, a to je teško palo njenim roditeljima.

Ja sam ovdje studirala, udala sam se kao apsolvent i to je mojim roditeljima teško palo. Uvijek su imali dozu straha da li ću se ja ostvariti u poslu – priznaje Zilha.

Prvi posao je dobila 2016. godine i od tada je svoj život posvetila ishrani i vježbanju, a mnogi kažu da je u ovom poslu jako uspješna.

Kako živi u Novom Pazaru, Zilha je ispričala da u njenom gradu postoje neke specifičnosti koje ne postoje u ostalim gradovima u Srbiji.

“Kod nas je malo to specifično, na primijer imate ženske termine za bazen, takođe i ženski termin za teretanu. Postoji pomiješan termin, pa kako kome to sada odgovara. Kada sam počela da radim htjela sam i da potvrdim svoje znanje, pa su onda tako krenuli i sertifikati, kasnije sam otvorila društvene mreže”.

Nutricionistkinja otkriva i da je sama odlučila da se pokrije, tu odluku je donijela kada je završavala fakultet, a priznaje da su njeni roditelji bili u strahu nakon toga.

“Oni su imali taj strah što sam ja prvo odlučila da se pokrijem, ja sam se pokrila kada sam bila apsolvent. U mojoj porodici niko ne nosi hidžab, niko se nije odlučio na to praktikovanje vjere tako da kažem. Oni su malo modernijih shvatanja i brinuli su se da li će ta moj izgled da utiče na moj posao, ne samo na ovaj posao kojim se bavim, nego na sve. Ja sam dijete koje je iz Pazara, porodica je školovana, sve troje smo završili fakultete.

Razlog mog hidžaba su djevojke koje sam ja upoznala u džamiji u Beogradu, jedna je bila Jelena, druga Aleksandra, obje su primile islam. Utorkom su bila druženja u džamiji za sve, ja sam tada išla, te djevojke su me pitale da ih nešto naučim, ja im nisam mogla ništa da prenesem. U tom mometu sam osjetila neku ljubomoru koliko su one bile ispred mene u vjeri, ja sam trebala da budem ta od koje će one da nauče”, zaključila je Zilha.

Saff

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *