Press "Enter" to skip to content

NEVJEROVATNE TVRDNJE ECONOMISTA: Kraljicu Elizabetu rodbinski povezuju s poslanikom Muhammedom

“Kraljica Elizabeta mora tražiti pravo da vlada muslimanima”, naslov je na web-forumu mreže Arab Atheist.
To je glavna tema arapskih medija ovih dana, navodi Economist. Prema izvještajima od Casablance do Karachija, britanska monarhija potječe od poslanika Muhammeda, što britansku kraljicu Elizabetu II čini rođakom kraljeva Maroka i Jordana.

Ova vijest je već bila u medijima prije nekoliko godina, ali je ponovo aktuelizirana na Bliskom Istoku. U martu su marokanske novina “Al-Ousboue” pratile porodično stablo kraljice posljednje 43 generacije. Ustanovili su krvnu liniju preko srednjovjekovne muslimanske Španije do kćerke poslanika Muhammeda, Fatime. Također se pisalo i da vodi porijeklo od Ali Gome, bivšeg velikog muftije Egipta.

Priča se najviše fokusira na njenu vezu s muslimanskom princezom Zaidom, koja je promijenila vjeru, ime u Izabela i rodila sina Alfonsa. Njeni potomci su dalje stigli do Britanije i imali veze s kraljevskom porodicom. Neki navode da je Zaida kćerka Muatamida bin Abada, potomka Muhammeda, dok drugi tvrde da se samo udala u tu porodicu.

Reakcija u arapskom svijetu na ove navode varira. Neki upozoravaju na teoriju zavjere za oživljavanje Britanske imperije uz pomoć muslimana.

“Ona gradi most između dvije religije i kraljevstva”, piše Abdelhamid Al-Auni, koji je napisao članak u “Al-Ausbouse”.

Economist navodi i da je princ Čarls prilično zaintrigiran islamom. Čarls je pokrovitelj Oksfordskog centra za islamske studije gdje publiku pozdravlja muslimanskim pozdravom.

Radiosarajevo.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *