Press "Enter" to skip to content

NEZIM HALILOVIC MUDERRIS: KOMUNISTI SU NAM VADILI ZDRAVE ZUBE SAMO ZATO ŠTO SMO MUSLIMANI

Nezir Halilović Muderis, prvi čovjek Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, bivši član glavnog odbora SDA, bliski saradnik Bakira Izetbegovića, teolog, ali i imam, hatib, te bivši komandir bio je gost “Svakodnevnice” u programu Hayat televizije.

Muderris je govorio o odrastanju uz majku koja je bila stub porodice iako je i sama imala teško djetinjstva kao i ocu izuzetno časnom čovjeku koji je ostao njegov autoritet u svim situacijama i okolnostima.

Posebno dojmljiv dio ovog intervjua je priča o njegovoj reakciji pred početak agresije na Bosnu i Hercegovinu te odlučnosti da svojim primjerom predvodi ostale i postane istinski “komandant iz naroda”.

Po završetku rata vratio se svojim redovnim obavezama u sistemu Islamske zajednice, a kako kaže, danas često putuje po cijeloj BiH i svojim primjerom, stavom i porukom podstiče da građani budu bolji na zadovoljstvo i prosperitet Bosne i Hercegovina.

Jedan dio razgovora je gledateljima ostao najzapaženiji, a tada je govorio o njegovoj percepciji odnosa prema vjernicima u bivšoj Jugoslaviji.

Rekao je kako mu je zubar Zoran iz Rogatice vadio zdrave zube samo zato što je bio vjernik.

“Odnos prema vjerničkim porodicama, šta to znači? To znači da nam je stomatolog, zubar Stojan, koji je dolazio, Zoran ustvari, koji je dolazio iz Rogatice svakog četvrtka da bi on nama vadio zube. Zdrave zube. Kad zaboli zub koji je malo pokvaren. Mi koji smo bili vezani za džamiju, mi vjerničke porodice, osim djeca komunista, e sad kakvi su to bili komunisti moji nepismeni Žepljaci, da se tako najjednostavnije izrazim, bili su u partiji. Oni koji su bili u partiji, njihova djeca su imala pravo da se popravljaju zubi, oni su imali posebnu prostoriju, ordinaciju u kojoj su se popravljali zubi. Mi smo samo mogli da čujemo zvuk tog aparata na kojem se popravljaju zubi, njihovi zubi i zubi nastavnika koji su devedeset posto dolazili iz Srbije, iz Crne Gore, iz Kolašina, najviše su dolazili iz Kolašina. Oni i njihova djeca su popravljali zube. A mene kad god bi zabolio zub ja bih sa sabaha odnio knjižicu, pred’o, otiš’o, čuv’o krave i onda kad krenem u školu odem i izvade mi zdrav zub. Zato sad imam, ustvari fali mi više od pola zuba, jer su mi ti zubi povađeni dok sam još bio u osnovnoj školi”, ispričao je.

Kaže da je tek kasnije, kada je došao u Sarajevo, shvatio da postoji način da se zdravi zubi izliječe.

“Eto, to je ustvari bio odnos, odnos one države prema muslimanima, prema Bošnjacima“, priča je koju je ispričao Nezim Halilović.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *