Press "Enter" to skip to content

Nijedno dijete ne zaslužuje ovakav prvi dan škole

“Škola za budućnost… Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi ispred škole i čeka pomoćnika u nastavi. Pomoćnika nema…”, započeo je svoj status ovaj otac

Fotografija uplakanog prvačića s autizmom koji sjedi ispred škole prvog dana nastave izazvala je žustre reakcije hrvatskih korisnika na društvenim mrežama.
Otac iz Slavonije na Facebooku je objavio fotografiju svog sina koji se rasplakao nakon što su mu jutros rekli da neće dobiti pomoćnika u nastavi, piše Jutarnji list.

“Škola za budućnost… Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi ispred škole i čeka pomoćnika u nastavi. Pomoćnika nema…”, započeo je svoj status ovaj otac.

Tvrdi da im ovu neugodnu vijest niko ranije nije rekao, iako su bili u školi.

Skola za buducnost…Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi ispred skole ceka pomocnika u nastavi……

Gepostet von Hrvoje Kozmus am Montag, 9. September 2019

– Nema pomoćnika, na obuci je. I da, jedan pomoćnik na troje djece. Troje djece!? Stvarno krasno. Hvala vam na ‘prekrasnom’ prvom danu škole, završio je razočarani otac.
Na ovaj problem upozoravali su posljednjih dana iz udruge roditelja Oko.

“Obavještavamo roditelje djece s teškoćama koja pohađaju centre za odgoj i obrazovanje u RH da njihova djeca neće u ponedjeljak ući u svoju školsku ustanovu s pomoćnicima jer Ministarstvo obrazovanja nije na vrijeme objavilo rezultate konkursa. Tako su i ove godine naša djeca zakinuta za miran početak školske godine. Također molimo kandidate za mjesto pomoćnika u nastavi da imaju strpljenje, nadamo se pozitivnom odgovoru ministarstva do kraja septembra”, napisali su na Facebook stranici udruge roditelja Oko.

Oko 700 učenika srednjoškolskog uzrasta, u najboljem slučaju, prema predsjednici Udruge Nadi Bjelčić, mjesec dana će školu pohađati bez prijeko potrebnog asistenta.

– Konkretno je riječ o učenicima Centara za odgoj i obrazovanje, ili kako se to naziva specijalnim školama koje pohađaju djeca s motoričkim i zdravstvenim poteškoćama – pojašnjava Bjelčić.

Odgovornim smatra Ministarstvo obrazovanja, za koje kaže da je imalo dovoljno vremena da sve bude riješeno do početka školske godine.

– Sva papirologija za djecu je prikupljena još u maju, ali konkurs je otvoren tek sredinom jula, i to zbog prepucavanja između Ministarstva znanosti i Ministarstva demografije. Naravno, ceh plaćaju djeca i roditelji – kaže Bjelčić i dodaje kako djeca prolaze pregled kod specijalista, zatim kod školske medicine i na kraju u školi. Nakon ta tri potpisa da im treba pomoćnik, sada po novome i dva povjerenstva Ministarstva pregledavaju i odobravaju.

– Ono što nas dodatno brine jest činjenica da smo odavno poslali popis pomoćnika u nastavi. Kako rješenja još nema, pomoćnici će početi prihvaćati druge poslove, tako da na kraju, kada i dobijemo odobrenje, nećemo imati adekvatne osobe za pomoć u nastavi – kaže Bjelčić.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrdili su kako će dio djece na nastavu bez pomoćnika, no kažu kako je razlog tome činjenica da nikad nije bilo više zahtjeva. Za konkretan slučaj, i navode Udruge roditelja Oko, nisu dali odgovor, tako da još nije poznato kada će zahtjevi biti riješeni, ali tvrde da će biti žurno jer se radi ‘čak i preko vikenda’.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!