NIJET ZA POST U RAMAZANU (Kako i kada se uči)

Nijjet: Duhovna Odluka i Praksa u Islamu

U islamskoj praksi, koncept nijjeta, ili nijeta, zauzima važno mjesto kao duhovna odluka koju musliman donosi prije izvršavanja određenih propisa propisanih u Kur’anu ili hadisu. Ova duhovna predanost ogleda se u svim aspektima vjerskog života, poput molitve i posta.

Nijjet, izgovoren ili ne, predstavlja unutarnju predanost i namjeru da se djelo obavi isključivo radi zadovoljstva Allaha. Način izražavanja nijjeta može varirati; neki muslimani preferiraju izgovaranje na arapskom jeziku, dok drugi smatraju da je ta unutarnja odluka dovoljna.

Jedan od primjera nijjeta je ustajanje na sehur prije početka posta u ramazanu. Prema islamskom učenju, optimalno je donijeti nijjet prije samog početka posta. Vrijeme nijjeta za post, određeno od strane islamskih alima, obično počinje od zalska sunca i traje do grubog kušluka, koji je sat vremena prije podneva.

Važno je naglasiti da se nijjet za post ne može donijeti nakon zalaska sunca ili kada je sunce visoko na nebu ili kasnije do akšama. Također, nijet se mora donijeti svaki dan pojedinačno tijekom Ramazana, a ne može se unaprijed donijeti za cijeli mjesec.

Postoji nekoliko formulacija koje se koriste prilikom izricanja nijjeta. Neki od muslimana izgovaraju:

“Nevejtu en esume gaden feridaten min šehri Ramadan!” (Odlučio/la sam danas postiti obavezni post Ramazana u ime Allaha dž.š.)

Ili, kraća verzija:

“NEVEJTU EN ESUME LILLAHI TE ALA GADEN MIN ŠEHRI-RAMADAN” (Odlučio/la sam postiti danas u ime Allaha dž.s.)

Nakon zalaska sunca, prilikom iftara, muslimani često izgovaraju dovu:

“Allahumme inni leke sumtu ve bike amentu ve alejke tevekkeltu ve ala rizkike ef tartu.” (Bože moj, tebi postim, u tebe vjerujem, u tebe se uzdam i na tvoju opskrbu iftarim.)

Nijjet tako postaje integralni dio vjerske prakse muslimana, simbolizirajući njihovu unutarnju posvećenost i namjeru da djeluju u skladu s Allahovom voljom.