Press "Enter" to skip to content

Ništa više neće biti isto: Rigorozne mjere prilikom ulaska u EU, pored plaćanja 7 eura potrebno je…

Predstoje dvije promjene za putovanja u Europsku Uniju i izvan nje, obje su poznate pod akronimima – EES i ETIAS – to su dva odvojena sustava i očekuje se da će stupiti na snagu 2022., odnosno 2023. godine.

PROMJENE KOJE SLIJEDE
EES – Sistem ulaska/izlaska

To ne mijenja ništa u pogledu viza ili dokumenata potrebnih za putovanja, ili prava putnika, ali mijenja način nadzora vanjskih granica EU-a.

To je u biti sigurnosna nadogradnja, koja zamjenjuje trenutačni sustav koji se oslanja na graničare s pečatima s elektroničkim sustavom za ulazak/izlazak koji će registrirati više pojedinosti kao što je imigracijski status.

Kada – Europska komisija kaže da se očekuje da će to biti operativno “do kraja rujna 2022.”, tako da neće utjecati na europsku sezonu ljetnih praznika.

Gdje – ovo se odnosi na vanjske granice EU-a, tako da se ne primjenjuje na primjer ako putujete između Francuske i Njemačke, ali bi se primjenjivalo ako uđete u bilo koju zemlju EU-a ili Schengenske zone iz zemlje koja nije članica EU-a, npr. prijelaz iz UK-a u Francusku ili let u Njemačku iz SAD-a.

Šta – Umjesto da graničari provjeravaju putovnice i pečate gdje je to primjenjivo, bit će elektronički pregled nekih putovnica na granici.

Mnoge zračne luke, naravno, već imaju biometrijske skenere za putovnice, ali oni samo provjeravaju je li vaša putovnica važeća i da li fotografija odgovara vašem licu.

Sustav EES također izračunava koliko dugo možete ostati unutar EU, na temelju vaših prava na boravak ili 90-dnevne naknade, a također provjerava je li vaša putovnica ikada bila označena za prekršaje u vezi s imigracijom kao što je prekoračenje vize.

Ko – ovo je za državljane izvan EU-a koji ulaze u EU kao posjetitelji (a ne kao rezidenti). Sustav skenira vašu putovnicu i reći će vam koliko dugo možete ostati (na temelju naknade od 90 ili vize povezane s putovnicom).

Šta je sa stanovnicima?
To ne utječe na državljane izvan EU-a koji žive u zemlji EU-a i imaju nacionalnu boravišnu iskaznicu kao što je carte de séjour u Francuskoj ili TIE u Španjolskoj, budući da imaju pravo na neograničen boravak u svojoj zemlji prebivališta.

Pitali smo Europsku komisiju kako sustav funkcionira za stanovnike i rekli su nam: “Sustav ulaska/izlaska neće se primjenjivati na državljane izvan EU-a koji imaju boravišnu ispravu ili boravišnu dozvolu. Njihovi osobni podaci neće biti registrirani u sustavu za ulazak/izlaz, navodi The Local.

“Dovoljno je da ih nositelji takvih dokumenata predoče graničarima kako bi dokazali svoj status.”

Komisija je kasnije pojasnila da građani izvan EU-a koji borave u zemlji EU-a ne bi trebali koristiti eGates ili automatske skenere, već bi umjesto toga trebali ići u red pred službenika (ako je dostupan) gdje mogu pokazati i svoju putovnicu i prebivališni dokument.

Međutim, nema sugestije da će oni sa stalnim boravkom izgubiti pravo na boravak ako prođu kroz automatska vrata pri ulasku u EU jer im je status boravka zajamčen – sve dok to mogu dokazati svojom dozvolom. Iako bi se sljedeći put mogli suočiti s neugodnošću nekoliko dodatnih pitanja.

Kada – Europska komisija je prvi put započela konzultacije o tome 2016. s planiranim datumom početka 2020. Pandemija Covid-19 to je poremetila, pa je privremeni datum početka sada “prva polovica 2022.”.

Šta se sve mijenja?
Osim više tehnoloških procesa na granici, vjerojatno će postojati dva glavna učinka toga.

Za državljane izvan EU-a koji imaju prebivalište u zemlji EU-a to bi moglo značiti kraj prilično nedosljednog procesa pečatiranja u putovnicu.

Za posjetitelje EU to pooštrava primjenu pravila od 90 dana. To ne mijenja samo pravilo, ali znači da će svatko tko pokuša prekomjerno ostati ili ‘izigrati’ sustav odmah biti uočen.

Drugi navedeni cilj Europske komisije je sigurnost, što olakšava uočavanje sigurnosnih rizika na granici.

ETIAS – Europski sistem putnih informacija i autorizacije
To se odnosi samo na državljane izvan EU-a koji ne žive stalno u nekoj zemlji EU-a ili imaju vizu za državu EU-a.

Stoga obuhvaća turiste, vlasnike drugih kuća, one koji su u posjetu obitelji ili rade na kratkotrajnom poslu.

Državljani mnogih zemalja koje nisu članice EU-a, mogu provesti do 90 dana od svakih 180 u EU ili Schengenskoj zoni bez potrebe za vizom – takozvano ‘pravilo od 90 dana’.

Ovo će se promijeniti – ljudi i dalje imaju pravo provesti do 90 dana na svakih 180, ali proces više neće biti potpuno bez administratora.

Umjesto toga, putnici će prije putovanja morati ispuniti online prijavu.

Jednom izdano, odobrenje traje tri godine, tako da česti putnici ne moraju svaki put popunjavati novu prijavu, već se mora obnavljati svake tri godine.

Svaka aplikacija košta 7 €, ali je besplatna za mlađe od 18 i starije od 70 godina.

Europska komisija kaže da bi se zahtjevi trebali obraditi u roku od nekoliko minuta, ali savjetuje putnicima da se prijave 72 sata unaprijed u slučaju kašnjenja.

Prvo je to bilo planirano za “kraj 2022.”, ali Europska komisija sada ima privremeni datum početka maja 2023.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *