Press "Enter" to skip to content

Nizozemski naučnik koji tvrdi da je predvidio katastrofu u Turskoj, najavio i zemljotres u Hrvatskoj

Nizozemski istraživač i naučnik Frank Hoogerbeets koji tvrdi da je predvidio razorne zemljotrese u Turskoj, 12. januara je na YouTubeu objavio video u kojem je kazao kako su 16. i 17. februar kritični za “moguće seizmološke događaje u centralnom Mediteranu”.

Posebno je iznenađujuće što se upravo danas oko 11 sati desio zemljotres na području Kvarnera s epicentrom na otoku Krku. Hrvatska seizmološka služba je saopćila da je magnituda bila 4,8 stepeni po Richteru.

Hoogerbeets se našao u fokusu nakon što je 3. februara objavio da će jug Turske pogoditi zemljotres magnitude 7,5 po Richteru. Podsjetio je na svoju objavu nakon što je tu regiju pogodio razorni zemljotres magnitude 7,8.

Evropski mediteranski seizmosloški centar (EMSC) je prethodno odbacio mogućnost da je moguće predvidjeti zemljotres.

“Sve dok metoda nije naučno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naš kanal povezuje s tvrdnjama o predviđanju”, napisali su na Twitteru.

“Da je neko u stanju predvidjeti zemljotrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u naučnom radu. Kao i uvijek nakon razornih zemljotresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli. U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni!”, dodali su u svojoj objavi na Twitteru.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *