Press "Enter" to skip to content

Njemaci traže radnike iz BiH: Plata 2.800 eura, iskustvo i jezik nisu uslov za zaposlenje

Sve više građana Bosne i Hercegovine odlazi na rad u Njemačku. Kada se vide ponude tamošnjih preduzeća, onda nije teško shvatiti zašto je odlazak mladih iz BiH nezaustavljiv. Ove firme nude unosne plate za radnike od kojih se, s druge strane, često ne traži nikakvo iskustvo, pa čak ni poznavanje njemačkog jezika.

Jedan od primjera je oglas koji je trenutno aktuelan, u kojem se traže radnici koji bi radili na montaži solarnih panela u Njemačkoj.

Plata koje nudi ide do 2.800 eura. Jasno je da se nijedna bh. firma ne može takmičiti s takvim uslovima, te zbog čega je našim firmama skoro pa nemoguće zadržati radnu snagu.

Spomenuta njemačka firma čak dolazi u BiH po radnike, što znači da je njihovo samo da se prijave za posao.

Pozivamo vas na razgovor za posao montera solarnih panela u Njemačkoj. Razgovor će se održati u Tuzli od 14. do 18. novembra 2022. godine. Prijaviti se mogu EU i NON EU državljani. Plata: 2.400 – 2.800 eura (neto). Poznavanje njemačkog jezika poželjno, ali nije uslov“, navode iz ove kompanije. (JobStep)

Također, u oglasu se ne navodi ni da je za posao potrebno iskustvo.

Jasno je da će država BiH i domaći privrednici morati uraditi mnogo više na zaustavljanju odliva radne snage ukoliko želimo zadržati radnike u BiH pored ovakvih ponuda iz iznostranstva.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *