Press "Enter" to skip to content

Njemačka traži još 500 radnika: Plate veće od 2.000 eura, plus bonusi

Potraga za medicinskim radnicima iz Bosne i Hercegovine, ali i regije, kao i takvi oglasi za posao počinju s naglaskom na “hitno”.

Najviše medicinskih radnika trenutno nedostaje Njemačkoj, a poslodavci iz te zemlje primaju i one bez iskustva, pa čak i bez nostrificirane diplome. Ta zemlja, procjenjuje se, morat će iduće godine zaposliti barem 500 medicinskih sestara, a nude plaću i veću od 2.000 eura, plus svi dodaci, odnosno bonusi, piše Faktor.

Zarade ovise od regije, od bolnice ili vrste klinike. Praksa je da se one svake godine tijekom kvalifikacija i specijalizacije dodatno povećavaju. Oni koji su otišli, međutim, tvrde kako plaća nije jedini pozitivan faktor.

Jobstep International, koja zapošljavanje ljude iz regije u Njemačkoj na različitim pozicijama, ima poslovnice u Njemačkoj i BiH, a uskoro se očekuje otvaranje poslovnice i u Beogradu, već sada traži medicinare, a prvi u nizu kastinga održava se 20. novembra. Za ovaj posao potrebna je srednja medicinska škola, opći ili pedijatrijski smer, kao i položen stručni ispit. Također, traže B1 certifikat o poznavanju njemačkog jezika. Njemačka je otvorila vrata medicinarima iz Bosne i Hercegovine, a nedavno je usvojila i izmjene zakona koji regulira useljavanje stručne radne snage iz zemalja izvan EU, a koje na snagu stupaju upravo početkom sljedeće godine. Ukoliko se dovedeni kandidati zadrže poslije šestomjesečne obuke, može da se zaradi i dodatna plaća na osnovu bonusa.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!