Press "Enter" to skip to content

Njemačka zadaje snažan udarac Dodiku: Obustavljaju se projekti vrijedni 100 miliona eura

Savezna vlada Njemačke će dopustiti da isteknu četiri infrastrukturna projekta u RS ukupne vrijednosti 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju, saopćeno je danas iz Njemačke ambasade.

O odluci o obustavi projekata obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri. Pozadina ovako radikalne odluke je secesionističke politike RS i Milorada Dodika.

Reakcija na odluke NSRS

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

Posljednji pomenuti projekt je predmet saradnje sa Švicarskom Konfederacijom, saopćeno je danas.

Ističe se da je njemačka Vlada u aprilu 2022. godine odlučila privremeno zaustaviti četiri infrastrukturna projekta.

“Kao reakcija na odluke Narodne skupštine RS od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Njemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom.

Ključni zahtjev

Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou Bosne i Hercegovine ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i RS, kao ni na saradnju s civilnim društvom“, istakli su i poručili:

“Njemačka vlada podržava približavanje BiH Evropskoj uniji. Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji tako i u RS.

Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *