Nostradamus je u biti citirao Poslanikove s.a.v.s. hadise

Michel de Nostredame – NOSTRADAMUS (1503-1566)

Skoro je svakom poznato ime ovog čovjeka o kojem se govori na puna usta, divi mu se i u zvijezde ga kuju oni koji su fascinirani njegovim pretskazanjima koja su se dešavala iza njegove smrti.
Malo kome je poznato, otkud Nostradamusu ovo znanje. Nostradamusov djed, Židov, je bio bibliotekar u islamskoj biblioteci u Jerusalemu. On je, nakon požara u biblioteci pokupio mnoge islamske knjige i rukopise, zbirke hadisa, posebno brojne hadise i tumačenja uleme ovih hadisa i njihovih komentara od strane poznatih i učenih ashaba i tabi’ina. Veliki broj spisa se odnosio upravo na dešavanja u istoriji čovječanstva do njegovog kraja, male i velike predznake Sudnjeg dana; ovo sve naravno na arapskom jeziku. Mnogi Židovi i danas govore dobro arapski jezik a u ono doba je to bilo sasvim razumljivo. Vrijednost tadašnjih knjiga je bila neprocjenjiva a bilo ih je nekoliko tovara transportiranih kočijama u Francusku. Nacionalna biblioteka u Parizu ima odjel iz kojeg se određene knjige nikako ne mogu iznijeti a također postoji i tajni odjel u koji mogu ući samo osobe sa posebnim odobrenjima, jer se tu nalaze strogo čuvane knjige. Tako je sa nacionalnim bibliotekama u Berlinu, Londonu, Rimu, Vatikanu itd.
Nostradamus je kao mali naučio od oca Jenue pored maternjeg hebrejskog i arapski jezik a vrijednost knjiga iz jerusalemske biblioteke shvatio je tek kad je studirao medicinu i kad je vidio kakvo se blago krije u ovim Knjigama i iz polja medicine.
Vjeruje se da je originalna knjiga Nostradamusa sakrivena a da je javnosti prezentirana samo njena loša kopija.

Allah swt kaže u suri Luqman:

إِنَّ اللَّهَ عِندَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَيُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Samo Allah zna kad će Smak svijeta nastupiti, samo On spušta kišu i samo On zna šta je u matericama, a čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti; Allah, uistinu, sve zna i o svemu je obaviješten.

Radujmo se susretu sa našim Gospodarom! Blago se nama kad smo počašćeni Islamom. Cijenimo to i budimo zahvalni Gospodaru Dana Sudnjega, Allahu azze we dželle!

Fuad A. Seferagić

putem-islama.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara