Press "Enter" to skip to content

NOVALIĆ OBEĆAO POMOĆ RADNICIMA, MEĐUTIM, OVO JE DOKAZ DA OD TOGA NEĆE BITI NIŠTA

Izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića nakon današnje sjednice Vlade i posljednja verzija teksta nacrta usvojenog zakona kojim se probaju umanjiti posljedice pandemije koronavirusa u značajnoj su koliziji.

“Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru”, kazao je premijer u svojoj izjavi naglasivši da se to ne odnosi na javni i finansijski sektor, piše Klix.ba.

Na drugoj strani član 4. pomenutog zakona kaže da se subvencioniranje plaćanja doprinosa odnosi samo na one subjekte koji su u prva tri mjeseca 2020. godine imali pad ostvarenog prometa od 20 posto i više u odnosu na prva tri mjeseca prethodne godine.

Premijerova izjava i ovaj član značajno se razlikuju posebno kad se zna da je svaka godina prirodno bila bolja od one prošle, a i sam se time hvalio, dok su problemi s pandemijom koronavirusa za veliku većinu poslovnih subjekata krenuli tek u martu i to posebno od proglašenja stanja nesreće 16. marta te neto prije odluka kriznih štabova o zabrani rada određenih djelatnosti.

Ono što je sigurno jeste da će se prave posljedice po većinu privatnog sektora osjetiti tek na kraju aprila i da će to biti mjerodavan pokazatelj koliko je ustvari pandemija koronavirusa utjecala na cijeli realni sektor.

Ovako će ključnim elementom stabilizacijskog zakona, subvencioniranja plaćanja doprinosa, pa makar i na minimalnu plaću, biti obuhvaćeni samo neki sektori, kao što je hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam koji su posljedice trpili od samog početka godine i smanjenja dolaska turista s Dalekog Istoka.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *