Press "Enter" to skip to content

NOVI EGZODUS SA BALKANA: NJEMAČKA OČAJNIČKI TREBA HILJADE RADNIKA NA OVIM RADNIM MJESTIMA

Nedostatak osoblja doveo je njemačke zračne luke u situaciju da su im potrebni radnici iz inozemstva.

Naime, usred sezone godišnjih odmora u njemačkim zračnim lukama nedostaje kvalificiranih radnika što dovodi do haosa o kojem svjedoče brojni putnici. Savezna vlada želi popraviti situaciju i zaposliti ljude iz inozemstva. ADV, najstarije udruženje civilnog zrakoplovstva u Njemačkoj pozdravlja taj plan.

Kako je savezni ministar prometa Volker Wissing (FDP) rekao za “Bild am Sonntag”, cilj je eliminirati “uska grla” u zračnim lukama i pronaći privremeno rješenje.

Ralph Beisel, generalni direktor ADV-a, kaže kako sve što pomaže stabilizaciji cjelokupnog sustava zračnog prometa u kratkom roku je korisno i treba se brzo implementirati.

Sada je važno razgovarati s tvrtkama o detaljima izuzeća. Strane stručnjake vjerojatno bi zapošljavali izravno pružatelji usluga prijevoza. Međutim, oni nisu namijenjeni za sigurnosne provjere, rekao je Beisel.

Akcija koju je pokrenuo ministar saobraćaja Volker Wissing koordinirana je s ministrom rada Hubertusom Heilom i ministricom unutarnjih poslova Nancy Faeser.

  • Trenutno se vode razgovori na specijalističkoj razini, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo rada. Prema pisanju Njemačke novinske agencije (dpa), u njemačkim zračnim lukama bi se trebalo zaposliti hiljade radnika i to na određeno vrijeme.

Heil je rekao kako poslodavci moraju isplaćivati plaće prema kolektivnim ugovorima i osigurati pristojan smještaj na ograničeno vrijeme.

Situacija u njemačkim zračnim lukama je “napeta”. Generalni direktor ADV-a Ralph Beisel ističe kako nedostaje oko 5.500 zaposlenika.

  • U svim zračnim lukama nedostaje u prosjeku 20 posto operativnog osoblja. Bivši zaposlenici u zrakoplovstvu pronašli su druge poslove tokom pandemije i ne vraćaju se, rekao je Beisel.

Prije samo nekoliko dana najveći njemački avionski prijevoznik Lufthansa najavio je kako će otkazati još 2.200 letova. Avionski prijevoznik je početkom juna već otkazao 900 letova. Za Lufthansu je, prema riječima glasnogovornika, najveći izazov u ovom trenutku “povećano bolovanje zbog pandemije”, odnosno nema stručnog osoblja.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.