Press "Enter" to skip to content

Novi trik za prevaru potrošača: Pogledajte šta rade sa margarinom, uljem, čokoladom…

Njemački potrošači su sve nezadovoljniji ponudom u supermarketima. Prvo su porasle cijene, zatim su pakovanja smanjena, a sada je i kvaliteta proizvoda smanjena.

Visoki troškovi energije, sirovina, plaćanja zaposlenika, prekinuti lanci snabdijevanja – potrošači primjećuju da kompanije te troškove prebacuju na njihova leđa, posebno u supermarketima i na benzinskim pumpama. Ali u mnogim slučajevima nisu porasle samo cijene: ​​pakovanja su također često manja.

Savjetovalište za potrošače u Hamburgu proglasilo je margarin Rama proizvođača Upfield “Prevarom 2022. godine”, piše DeutcheWelle.

Sadržaj njegovog pakovanja je s 500 smanjen na 400 grama uz cijenu koja je ostala ista, od 2,19 eura. Tako je margarin praktički poskupio za 25 posto.

Taj je fenomen postao poznat kao “skupljena inflacija” (Shrinkflation).

Inflacija više nije rekordno visoka, no u supermarketima se pojavljuje novi trend: “skimpflacija” (Skimpflation). Od engleskog “skimp” znači “štedjeti”.

Dakle proizvođači ne samo da povećavaju cijene, nego i smanjuju kvalitetu proizvoda. Izraz je skovao američki TV kanal NPR 2021.

“Fenomen se širi i u Velikoj Britaniji i Njemačkoj”, izvještava za javni servis ARD Sabine Hübner, stručnjakinja za kvalitetu u sektoru uslužnih djelatnosti.

Tako su npr., nakon početka rata u Ukrajini 2022. godine, proizvođači pomfrita zamijenili suncokretovo ulje palminim jer suncokretovo ulje nije više bilo dostupno. „Ono što je bilo zamišljeno kao mjera u slučaju nužde sada je dijelom postala etablirana pojava“, objašnjava Hübner. Iako je suncokretovo ulje odavno ponovo dostupno u dovoljnim količinama, prema njihovim podacima, samo se jedan od ispitanih proizvođača vratio kvalitetnijem proizvodu.

Posebno je neprihvatljivo što pojedini proizvođači na pakovanju nisu naveli promjene sastojaka. Nutritivne vrijednosti više nisu odgovarale izvornim podacima. Osim toga, palmina mast je nezdravija od suncokretovog ulja zbog većeg udjela zasićenih masnih kiselina.

Centar za savjetovanje potrošača u Hamburgu dijeli također isto iskustvo.

Ovaj Centar, primjerice, izvještava o lošijoj kvaliteti i višoj cijeni čokolade koja se prodaje u popularnom lancu Aldi.

“U varijantama Chocolat Amandes Edel Marzipan – mliječna čokolada i Chocolat Amandes Edel Marzipan – čokolada s visokim postotkom kakaa sada se koristi samo 38 posto finog marcipana po jednoj čokoladi, dok su one prije sadržavale 45 posto”, žale se zaštitnici potrošača.

Udio marcipana od pistacija i nugata također je smanjen u sorti Chocolat Amandes Marcipan. U isto vrijeme, obje vrste sada koštaju 1,69, umjesto 1,49 eura.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *