Press "Enter" to skip to content

Odbio nositi traku u duginim bojama i dobio užasne kritike: Ne mogu to da uradim iz vjerskih razloga

Feyenoord je jučer u gostima pobijedio AZ Alkmaar sa 3:1 u meču 10. kola Erdevisie, ali se u centru pažnje našao kapiten gostujućeg tima Orkun Kokcu.

AZ je odlično otvorio utakmicu i poveo je golom Odgaarda u 26. minuti, ali je Feyenoord do kraja utakmice uspio da dođe do preokreta i slavi sa 3:1.

Gosti su se vratili u meč samo pet minuta nakon primljenog gola, a u centru pažnje bio je upravo Kokcu koji je iz penala uspio da postigne pogodak za 1:1.
Do kraja utakmice golove za Feyenoord je došao do još dva gola preko Szymanskog i Danila, te je slavio sa 3:1 i uspio je da s tri boda napusti Alkmaar.

Međutim, nakon meča ovih timova fudbalska javnost širom Evrope govorila je samo o potezu kapitena gostujuće ekipe Kokcua.

Naime, Kokcu se našao u centru pažnje nakon što je jučer odbio da na svojoj ruci nosi kapitensku traku u duginim bojama kao znak podrške za LGBTQ+ zajednicu, te je dobio velike kritike zbog toga.

Nakon svih kritika koje je dobio Kokcu je odlučio da se oglasi i objasni svima zbog čega je odbio da nosi takvu kapitensku traku.
“Odlučio sam da ovu utakmicu neću nositi tu kapitensku traku. Mislim da je važno naglasiti da poštujem svakoga bez obzira na vjeru, porijeklo ili nešto drugo. Vjerujem da je svako slobodan da čini ono što želi ili osjeća”, napisao je Kokcu i nastavio.

“U potpunosti razumijem važnost ove akcije, ali zbog svojih vjerskih uvjerenja ne osjećam se pravo osobom koja bi ju podržala. Zato se ne osjećam ugodno noseći ovu kapitensku traku. Znam da su neki ljudi razočarani time, ali mi nije namjera da ih povrijedim”.

“Shvatam da ove riječi možda i neće pomoći da oni shvate šta ja tačno mislim, ali se nadam da će oni da poštuju moj izbor koji sam napravio iz vjerskih razloga”.
Umjesto kapitenske trake u duginim bojama igrač Feyenoorda jučer je nosio kapitensku traku koja je bila u bojama njegovog kluba.

Kokcu je odmah dobio žestoke kritike u nizozemskoj javnosti zbog svog poteza, te su mnogi čak tražili i suspenziju za njega što je zaista van svake pameti jer svaki igrač bi trebao imati pravo da bira da li da nosi tu traku ili ne, a ne da mu se ista nameće.
sportsport.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *