Press "Enter" to skip to content

Odličan recept / Njeno veličanstvo hurma: Probajte napraviti ovu salatu

Donosimo vam jedan prijedlog zdravog obroka za iftar ili poslije iftara ili sehur. U pitanju je salata s orasima!

Sastojci: komad zelene salate, 3 narandže, 50 g hurmi, 50 g oraha i pola kašičice cimeta. Preliv: sok od jednog limuna i kašičica šećera.

Priprema: Salatu očistite, operite i dobro ocijedite, pa je isijecite na trake. Stavite salatu u posudu. Narandže očistite tankim nožem tako da se potpuno ukloni bijeli dio. Isijecite ih na tanke režnjeve i rasporedite po zelenoj salati ukrug. Hurme očistite od košpica, pa njih i orahe sitno isjeckajte. Pospite time salatu. Sastojke za umak izmiješajte pa time prelijte salatu i pospite je cimetom u prahu.
Savjet: Hurma je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica s kojima se jede. Bogat je izvor jednostavnih šećera i koncentriranih rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mlijeka, hurma pomaže u povećanju tjelesne težine.

Istovremeno, hurme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko hurmi u jutarnjim satima, zajedno s toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju težine.
Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *