ODREĐEN PRITVOR OSOBAMA KOJE SU PJEVALE “BOŽIĆ JE – PUCAJ U DŽAMIJE” U PRIBOJU

Priboj se suočava sa ozbiljnim izazovom nacionalističkih ispada.

Tokom Božićne proslave, u poznatom kafiću Quorum, došlo je do ponovnog uznemirujućeg incidenta. Grupa osoba je pjevala fašističke pjesme, uključujući i veoma kontroverznu “Božić je – pucaj u džamije”. Sličan incident se dogodio i prije dvije godine, kada je grupa mladića pjevala iste stihove tokom Božića u centru Priboja.

Za razliku od prošlog puta, kada su izgrednici oslobođeni optužbi, ovoga puta vlasti su brzo reagovale. Tužilaštvo u Priboju je odredilo pritvor za četvoricu osumnjičenih: Papić Igora, Miković Miljana, Đurović Slavka i Đurović Marka.

Oni su uhapšeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, što je prekršaj po članu 317 kaznenog zakona Republike Srbije. Tužilaštvo je odbilo mogućnost nagodbe i odredilo je pritvor od 30 dana do suđenja.

Ovaj incident i reakcija vlasti dobijaju veliku pažnju u javnosti. Odlučna akcija tužilaštva i policije predstavlja ključan korak u borbi protiv širenja fašističkih i nacionalističkih ideja u Sandžaku. Ovo je važan signal da društvo i vlasti neće tolerisati aktivnosti koje potiču na mržnju i netrpeljivost, javlja Sandžak danas.

Slučaj u Priboju ukazuje na važnost odlučnog postupanja pravosudnih organa u sankcionisanju svih oblika mržnje.

Ovo je korak naprijed u osiguranju pravde i mira u multietničkim zajednicama Srbije. Nadamo se da će ovakva reakcija vlasti poslužiti kao primjer i u drugim slučajevima i doprinijeti izgradnji tolerancije i razumijevanja među različitim zajednicama.