Press "Enter" to skip to content

OGLASIO SE MLADOŽENJA KOJEG SU PRETUKLI NA DAN SVADBE: “UOČILI SMO ZLATNOG AUDI-JA KOJI NAM JE PRESREO KOLONU”

Prije nekoliko dana na magistralnom putu Tuzla-Orašje u mjestu Lončari dogodio se napad na svatove koji su bili okićeni hrvatskim zastavama.

U ispovijesti za Otisak mladoženja Robert Tomić prepričava detalje. Inače, mladoženje je povrijeđen kada ga je jedan od napadača udario pištoljem u glavu.
Dan koji je trebao biti najsretniji u životu za Roberta Tomića i njegovu izabranicu pretvorio se pravi horor, kada su 30. oktobra ove godine oko 13:20 sati dvojica mladića srpske nacionalnosti, automobilom marke Audi A6, karavan, zlatne boje presreli i zaustavili svatove, jer je u koloni bila jedna hrvatska zastava. Cvijan Cvijanović i Siniša Stevanović osim što su prijetili svatovima, otrgnuli su hrvatsku zastavu, te je Stevanović drškom pištolja udario mladoženju u glavu, nakon čega je mladoženja odmah prevezen u Kantonalnu bolnicu Orašje.


Ilija Babić, njegov kum, potvrdio je ovaj nemili događaj.
– Kada je kolona zaustavljena, izašao sam iz auta i vidio Cvijanovića koji je sa mnom išao u školu. Odmah iza mene je izašao i Robert. Tada je Stevanović iz kutije izvadio pištolj i napao Roberta. Nakon što je ozlijedio mladoženju sjeli su u auto i pobjegli. Unesrećenog smo odmah stavili u auto i odvezli su ga u bolnicu u Orašje. Bilo je užasno, ljudi su bili prestrašeni, djeca su plakala. Pozvali smo odmah policiju, a kada su došli policajac nas je pitao, parafraziram: Zašto ste i pokazivali zastavu kad znate što će biti – kaže Tomić za pomenuti medij i dodaje da su odmah rekli imena napadača, međutim, oni su tek sutradan otišli na ispitivanje.

Mladoženji je u Županijskoj bolnici u Orašju pružena pomoć, gdje mu je rana ušivena, a ustanovljen je i potres mozga. Mladenci su se nakon ovog incidenta, ipak, vjenčali. Mladoženja kaže kako nije mogao učestvovati u cijelom slavlju zbog bolova, a Babić ističe kako je te večeri sve nekako bilo u grču.

Kako piše eBrčko u incidentu je jedna osoba zadobila teže tjelesne povrede i da su napadači privedeni i protiv njih je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

– Policijska stanica Pelagićevo je 30. oktobra oko 13.30 obavještena da je u Lončari opština Donji Žabar, na magistralnom putu M1-107 (Orašje-Tuzla) iz audija u kojem su se nalazila dva muškarca zaustavljena svadbena kolona koja se kretala iz pravca Lončara prema Orašju, tačnije presretnuto vozilo u kojem se nalazio mladoženja, a kojem su lica iz pomenutog auta skinuli zastavu te su udarcima rukohvata gasnog pištolja mladoženji nanijeli tjelesne povrede – naveli su iz Policijske uprave Bijeljine i dodali da su operativnim radom navedena lica identifikovana i ispitana u svojstvu osumnjičenih, te je od istih privremeno oduzeto oružje – gasni pištolj.
– Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, policijski službenici Policijske stanice Pelagićevo su 4. novembra protiv C.C. i S.S. podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu tjelesna povreda – saopšteno je iz ove uprave.

Hrvatski narodni sabor (HNS) najoštrije je osudio fizički napad na svadbenu kolonu zbog isticanja zastave hrvatskoga naroda u Lončari kod Orašja.

– Govor mržnje, netrpeljivost i nasrtaji na hrvatske simbole u BiH, uključujući i RS, su apsolutno neprihvatljivi i trebaju biti primjereno kažnjeni – navode iz HNS ujedno pozivajući policiju i pravosudna tijela na sankcionisanje ovog i sličnih slučajeva izazvanih mržnjom prema pripadnicima hrvatskoga naroda i njegovim obilježjima u BiH.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *