Press "Enter" to skip to content

Oglasio se Nedim Sladić i otkrio do kada će nas pratiti sunce: ‘Temperature će ići do 40 stepeni…’

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić na svom Facebook profilu je objavio prognozu za narednih sedam dana mjeseca jula.

Od danas krenuo je period bez padavina koji će potrajati najmanje 7 dana u Bosni, a vrlo vjerovatno još duže u Hercegovini.

Snažan utjecaj termobaričkog grebena, osim što će povući vrelu zračnu masu sa prostora sjeverne Afrike, potisnut će i frontalne poremećaje sjevernije od naše zemlje uzrokujući pretežno sunčano vrijeme.

Senzibilni površinski tokovi toplote postajat će sve jači i tlo će se ubrzano sušiti zahvaljujući polju povišenijeg zračnog pritiska koje će osigurati stabilne vremenske prilike. Temperature zraka iz dana u dan sve više, oko 12.07. većinom od 34 do 38, na jugu i sjeveru zemlje lokalno i do 40 °C“, navodi se u objavi.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0TychHD2dEzWjdKA4tQLk6by8HKjdGqKS7eU35R5xe6Kb1a3ZSbafGoQeeibJyt2kl&id=100001028816185

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda za subotu, 8. jula u Bosni i Hercegovini pretežno će biti sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *