Press "Enter" to skip to content

OLUJA KOJA JE MADRID OKOVALA SNIJEGOM stiže kod nas! Polarne temperature i preko -30!?

Izvor: Fokus
 
Oluja Filomena zbog koje je prošle nedelje Madrid bio paralisan snijegom, seli se preko Sredozemlja, već je zahvatila istočne dijelove Balkana i nastavlja preko BiH prema Grčkoj i Turskoj. Zbog Filomene je u Madridu pala nezapamćena količina snijega, a temperatura se spuštala i do rekordnih -36!

Bio je to prvi snijeg u Madridu za posljednjih 10 godina, a napadalo ga je oko pola metra. Toliko snijega glavni grad Španije nije zabilježio u posljednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru za samo dva dana pala mjesečna količina kiše.

Meteorološkinja i kolumnistkinja hrvatskog portala Index Dunja Mazzocco Drvar podsjeća da se posljednjih godina uvrežilo pravilo da se uragani preimenuju i kada kao vantropski cikloni dolaze na Stari kontinent, a imena im daju zemlje koje se prve nađu na njihovom udaru.

– Ali, zvali mi taj ciklon Filomena ili ne, činjenica je da je to isti sistem, iako je u međuvremenu, prolaskom kroz Sredozemlje, doživio nekoliko promjena. On je sada došao do Jonskog i Egejskog mora i nastavlja dalje prema istoku. Tim krajevima, prvenstveno Turskoj, ali i dijelu Grčke, donijeće neuobičajene padavine – vjeruje Mazzocco Drvar.

Dodaje da su to relativno neuobičajene situacije za ovaj dio svijeta, ali podsjeća da je posljednjih zima već bilo snažnih oluja koje su donijele nezapamćen snijeg u južne dijelove Europe, pa i do sjevera Afrike.

Ona očekuje premještanje ovog ciklonalnog sistema prema istoku sa zapada prouzrokovati povlačenje hladnog vazduha sa sjevera, iz polarnog kruga, prema jugu, i da se taj izrazito hladan ledeni talas očekuje i u Hrvatskoj.

Sladić: Pred nama ledeni dani, popuštanje hladnoće sredinom sedmice

Meterolog Face TV Nedim Sladić navodi da nam se danas po visini sa sjevera kontinenta spušta hladna zračna masa porijeklom sa Arktika:

– Visinska dolina i pripadajući visinski centar se sa sjevera kontinenta premješta prema jugoistoku Europe uz pritjecaj vlažnog i nestabilnog zraka, a u prizemlju preko naše zemlje danas će se premjestiti oslabljena fronta zbog koje se od sredine dana očekuju slabe snježne padavine, najprije na sjeverozapadu, a poslijepodne i na prostoru centralne, istočne, jugoistočne Bosne i u sjevernoj i sjeveroistočnoj Hercegovini.

Padavine su slabe i većinom padavinski sistem se drži Dinarida.

Padavine će do ranih večernjih sati prestati u većem dijelu zemlje. Suho izgledno na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku zemlje i na jugu Hercegovine. Prema kraju dana smanjenje naoblake od sjeverozapada proširit će se u večernjim satima i na cijelu zemlju. Upravo vedrija noć sa srijede na četvrtak uz postojeći snježni pokrivač i slab vjetar bit će recept za brže i snažnije ohlađivanje podloge, pa će sutrašnja noć biti dosta hladna, a temperature se u nizinama često spuštaju i ispod -5, u centralnim područjima i do -10, na planinama i ispod -10 °C.

Uvod je ovo u hladan period pred nama koji će kulminirati drugog dana vikenda kada očekujemo vrhunac ovog hladnog vala, a nerijetko će temperature zraka biti u cjelodnevnom minusu, što naročito vrijedi za centralnu i istočnu Bosnu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *