Press "Enter" to skip to content

Omotajte kesicu oko slavine i ostavite je preko noći, ujutro nećete požaliti

Nakupine kamenca vizualno su neprivlačne jer oduzimaju sjaj tipičan za slavin od nehrđajućeg čelika, a ujedno i otežavaju njihovo korištenje, odnosno protočnost.

Vidljive nakupine kamenca na kuhinjskim i kupaonskim slavinama učestale su u mnogim domovima.

Te nakupine posljedica su tvrde vode koja teče cijevima, a osim što su vizualno neprivlačne jer oduzimaju sjaj tipičan za salvine od nehrđajućeg čelika, otežavaju korištenje česmi i njihovu protočnost.

A jednom kad se kamenac kristalizira oko česme iritirajuće ga se teško riješiti. I dok će mnogi posegnuti za nekim od brojnih kupovnih proizvoda koja uglavnom sadrže hemijska sredstva, drugi će se radije odlučiti za neka prirodna i jeftinija rješenja primijenjujući neki od provjerenih “narodnih” trikova.

Ali, jeste li ikad čuli da se slavine i tuš mogu čistiti na način da ih se omotaju kesicom?

Neki tvrde da ovo zaista pali! Šta je potrebno napraviti?

Rješenje je zapravo vrlo jednostavno i pomalo banalno, a podrazumijeva korištenje nešto čvršće plastične kesice i nekih sastojaka koje svako ima u svojoj kuhinji.

U posudu se prvo uliju dvije čaše bijelog sirćeta te se doda 4/5 kašika sode bikarbone. Spajanjem ova dva sastojka odmah će se početi stvarati mjehurići.

Smjesu nanesite u debelom sloju na slavinu i tuš te omotajte plastičnom kesicom i dobro zavežite. Postoji i drugi način. Glava tuša može se odvojiti od crijeva i potpuno potopiti direktno u vrećicu sa smjesom. Za najučinkovitije djelovanje idealno bi bilo ostaviti preko noći. Sljedećeg jutra slavinu i tuš potrebno je izribati, primjerice, starom četkicom za zube. Na taj način moguće je ukloniti sitne komadiće kamenca koji se nisu otopili tokom noći. Na kraju isperite vodom.

Još jedan povoljni i prirodni sastojak je limunska kiselina. Postupak je isti, samo je u ovom slučaju potrebno pomiješali dvije čaše vode i pet kašika limunske kiseline.

Osim uz pomoć plastične kesice, druga metoda čišćenja kamenca odnosi se na omatanje slavine ili tuša krpom prethodno namočenom u bijelo sirće. Nakon nekoliko sati, tokom koji je potrebno dodavati sirće kako se krpa ne bi osušila, područje se može očistiti spužvicom ili peškirom, piše Jutarnji.hr.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *