Opis dužine trajanja Kijametskog dana

To je dan u kojem će stvorenja stajati ukočenih pogleda slomljenih srca, u kojem neće pričati, niti obraćati pažnju na svoje potrebe, tu će stajati tri stotine godina, a da neće pojesti ni jedan zalogaj, niti će popiti i jedan gutljaj, a u tom danu neće naći odmor za svoje duše.

K´ab i Katade, Allah bio zadovoljan s njima, kažu za riječi Uzvišenog:

„Na Dan kada će se ljudi zbog Gospodara svjetova dići“(El-Mutaffifin,6) da to znači da će stajati koliko je tri stotine godina.

Hasan EL-Basri, Allah ga obasuo Svojom milošću, kaže: „Šta misliš o Danu u kojem će se stajati na svojim nogama pedeset hiljada godina za vrijeme kojih neće ništa pojesti ni popiti. Kada im se pokidaju grla od žeđi i zapale im se usta i stomaci od gladi, bit će usmjereni ka Vatri gdje će biti napojeni iz ključali izvora, čija je vrelina dostigla vrhunac i raspalio se njen zadah. Kada ti njihovi napori dostignu granicu koju ne mogu više podnijeti, počet će se obraćat jedni drugima ko će udobrovoljiti njihovog Gospodara i učiniti šef´at (zauzeti se) za njih. Pa će se obraćati svim vjerovjesnicima, a oni će ih odbijati govoreći: „Ostavite me! Moja duša, moja duša! Prezauzet sam svojom brigom da bih mogao misliti o drugima.““

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada je upitan o dužini toga dana rekao je: „Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, on će doista biti olakšan vjerniku, tako da će mu biti lakši od propisanog namaza koji je obavljao na dunjaluku.(Ebu-Ja´la i El-Bejheki)

Obrada: putem-islama.com

Izvor: Život poslije smrti (El-Gazali)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara