Press "Enter" to skip to content

OPREZ: Ovo je prvi simptom upale pluća!

Zapaljenjem može da se objasni zašto je suhi kašalj jedan od prvih simptoma.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije čak 80 odsto slučajeva oboljelih od korona virusa su laboratorijski potvrđeni kao laki ili srednje teški, 14 odsto kao teški i 6 odsto kao kritični.

Budući da se prvi simptomi korona virusa javljaju u periodu od 2. do 14. dana od zaražavanja, važno je sve vreme pratiti tijelo ukoliko dođe do pojave kašlja ili otežnog daha.
Novi
Zašto Covid-19 izaziva upalu pluća?

Upravo su ta dva simptoma znak da je SARS-CoV-2 prešao na pluća gdje je dalje nastavio da inficira ćelije, koje potom umiru i otpadaju, zbog čega otežavaju organizmu da održe pluća čistim. Zapaljenje pravi oštećenje plućnog tkiva, te dodatno zapaljenje, pa se ovaj začarani krug ne zaustavlja dokle god ima zdravog tkiva koje virus može da uništi.

Zapaljenjem može da se objasni zašto je suhi kašalj jedan od prvih simptoma, a isto važi i za otežano disanje i stvaranje šlajma.

Koji su simptomi upale pluća?

Ostali simptomi koji mogu da se jave u ovoj fazi su zamor, upala grla, glavobolja, bol u zglobovima ili mišićima, jeza i kijavica. Nakon pet dana hronični bolesnici bi mogli da imaju otežano disanje, a sedam dana je potrebno prije nego što završe u bolnici. Lakši slučajevi obično prođu za ovo vrijeme.

Srednje teški i teški bolesnici će dobiti upalu pluća koja može da varira od oblika koji nije životno ugrožavajuć do ugrožavajućeg. Ovi bolesnici mogu da se oporave u roku od nekoliko dana, ali nekima je potrebno i nekoliko nedjelja. Međutim, kod nekih bolesnika sa teškim oblikom infekcije i kod onih koji su kritični simptomi mogu naglo da se pogoršaju, tako da pređu u sindrom akutnog edema pluća.

Koliko traje oporavak od upale pluća?

Pacijenti koji se oporave u prosjeku bivaju otpušteni iz bolnice nakon dvije i po nedjelje. Kod najkritičnijih slučajeva, oporavak može da potraje i više mjeseci. Sve dok je bolesnik u periodu oporavka može da bude zarazan. Ovi ljudi bi trebalo da se konsultuju sa svojim ljekarima i epidemiolozima da bi utvrdili da li i dalje predstavljaju rizik po druge.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *